Een meerderheid van de Amerikanen vindt privacy belangrijker dan de bestrijding van terrorisme, zo blijkt uit een online onderzoek van de Associated Press en onderzoeksbureau GfK onder 1060 volwassenen. 61% vindt de rechten en vrijheden van Amerikaanse burgers belangrijker dan terreurbestrijding.

Tijdens een soortgelijk onderzoek in augustus vorig jaar was 58% nog van mening dat de bescherming van privacy belangrijker is. Verder vindt 59% van de ondervraagden dat Barack Obama het surveillancebeleid van de NSA niet goed aanpakt, ook al kondigde de Amerikaanse president onlangs nog hervormingen aan.

Deelnemers werd ook gevraagd wat ze van de acties van Edward Snowden vonden, die een groot aantal documenten over de spionageprogramma's van de NSA aan de media lekte. 54% van de ondervraagde Amerikanen vindt dat de klokkenluider dit niet had moeten doen, terwijl 41% dit juist wel een goede actie vond.

De New York Times heeft per ongeluk de naam van een NSA-agent en een doelwit gelekt bij het online zetten van één van de documenten die het van klokkenluider Edward Snowden had ontvangen. Het document ging over een NSA-programma om gegevens van smartphone apps te onderscheppen. In het PDF-document waren de naam van de agent en het doelwit middels een zwarte balk onleesbaar gemaakt. De tekst was echter nog steeds te kopiëren en kon vervolgens in een teksteditor worden geplakt, waarbij de namen zichtbaar werden.

In een nieuw document laat Apple in detail zien hoe vaak de NSA tussen 1 januari en 30 juni 2013 dataverzoeken bij Apple heeft ingediend, en hoe vaak Apple deze verzoeken heeft ingewilligd. Uit de gegevens blijkt dat Apple in 81 procent van de gevallen informatie heeft vrijgegeven. Dagelijks werd er door de NSA gevraagd naar gemiddeld 13 iCloud-accounts. Het document van Apple maakt onderscheid tussen de situaties waarin informatie volledig werd vrijgegeven, hoe vaak Apple bezwaar maakte en hoe vaak een verzoek ingewilligd kon worden zonder privégegevens aan de NSA te geven.

Alles bij de bronnen; Security1, Security2 & iPhoneclub