De Amerikaanse geheime dienst NSA is gestopt met het in bulk verzamelen  van de metadata van Amerikaanse telefoongesprekken & internetgegevens . De bevoegdheden van de dienst zijn sinds klokslag middernacht Amerikaanse tijd (06.00 uur Nederlandse tijd) ingeperkt.

Voortaan zullen de telecomoperatoren de data over de Amerikaanse gesprekken bijhouden. Speurders zullen die data enkel per zaak kunnen opvragen en mits toestemming van de rechter. Die beslissing van de speciale inlichtingenrechtbank, de zogenaamde Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisc), kunnen aangevochten worden. Daarin moet, specifieker dan nu, omschreven staan welke gegevens nodig zijn, van welke specifieke personen, accounts of apparaten. Deze constructie is vergelijkbaar met de wet bewaarplicht zoals die tot voor kort in Nederland gold.

Het is de grootste inperking van de bevoegdheden van Amerikaanse inlichtingendienst sinds de terreuraanslagen van 9/11. President Obama tekende begin juni de USA Freedom Act, de opvolger van de Patriot Act dit maakt een einde aan het meest omstreden artikel van de Patriot Act, artikel 215, waarmee de NSA telefoongegevens (‘metadata’) van Amerikanen in bulk mocht verzamelen. Dat geldt overigens alleen voor Amerikaanse burgers.

De hervorming heeft dus geen betrekking op spionage in het buitenland. De NSA kreeg 180 dagen tijd na de goedkeuring van de wet om zich naar de nieuwe regels te schikken, een deadline die is afgelopen.

Alles bij de bronnen; NRC & deMorgen