Een van deze apps is het populaire spel Angry Birds. De persoonlijke gegevens die de inlichtingendiensten uit de ‘lekke’ apps tappen bestaan voornamelijk uit het geslacht, de leeftijd de leeftijd en het model smartphone van de gebruiker. Smartphonegebruikers zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het feit dat persoonsgegevens die ze in een app invoeren, op het internet terecht kunnen komen en voor de NSA en GCHQ relatief gemakkelijk te verzamelen zijn. Het verzamelen van deze gegevens is waardevol voor de geheime diensten omdat bij het plannen en uitvoeren van terroristische daden veelvuldig van smartphones gebruik wordt gemaakt, aldus The Guardian. 

Aan het verkrijgen van deze informatie heeft de NSA om deze reden bij elkaar al ruim een miljard dollar gespendeerd. Zelfs bij apps die horen bij sociale media zoals Facebook en Twitter is het in sommige gevallen (tijdelijk) mogelijk informatie van het web te halen die door de gebruiker niet openbaar zijn gemaakt.

Uit het document dat de Guardian in handen heeft is op te maken dat, afhangend van de gegevens die een gebruiker in een app invoert, vrijwel alle persoonsgegevens te achterhalen zijn door de NSA: leeftijd, geslacht, postcode, burgerlijke staat, inkomen, etniciteit, seksuele aardheid en voorkeur, opleidingsniveau en het aantal kinderen.

Alles bij de bron; NRC