De NSA en GCHQ hebben verschillende wereldleiders en internationale goede doelen bespioneerd. Een document uit januari 2009 toont dat GCHQ een e-mailadres van de Isräelische minister-president in de gaten hield. Dat was toen Ehud Olmert. Ook e-mailverkeer van de minister van Defensie, Ehud Barak, zou zijn gemonitord.

Ook Joaquin Almunia, vicepresident van de Europese Commissie, staat op een lijst van mensen die door de NSA werd bespioneerd. Almunia is de eurocommissaris voor mededinging en beboette verschillende grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft en Intel, voor concurrentievervalsing. De NSA ontkent dat het spionage heeft uitgevoerd om bedrijfsgeheimen te stelen of om Amerikaanse bedrijven te ondersteunen.

Naast wereldleiders werden ook het VN-Ontwikkelingsprogramma, UNICEF en de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen  bespioneerd, zo blijkt uit de documenten. Een woordvoerder van AZG zegt tegen The Guardian "geschokt en verrast" te zijn door de onthulling. "Onze dokters en medische specialisten, waarvan een groot deel vrijwilligers, riskeren elke dag hun leven in de meest gevaarlijke plekken ter wereld, zoals Mali, Somalië en Syrië. Er is totaal geen reden om onze verrichtingen heimelijk te volgen."

In totaal komen communicaties uit meer dan zestig landen voor in de documenten, die niet in hun geheel zijn gepubliceerd. Een reden voor de spionage wordt in de documenten niet gegeven.

Alles bij de bron; NU