Het massaal verzamelen van telefoongegevens over inwoners van de Verenigde Staten is illegaal zo heeft het Amerikaans Hof van beroep donderdag geoordeeld in een rechtszaak aangespannen door de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union.

De NSA verzamelt zogenoemde 'metadata' over telefoongesprekken, zoals de betrokken telefoonnummers, duur en gesprekslocatie, en slaat die gegevens op zijn eigen servers op om de informatie doorzoekbaar te maken.

Volgens het Hof biedt de tekst uit de Patriot Act, de wet die de Amerikaanse overheid het recht om informatie op te vragen met het oog op terrorismebestrijding,  geen grond voor het massaal verzamelen van metadata van telefoongesprekken. Ondanks dat het Hof de praktijken van de NSA illegaal heeft verklaard, oordeelt het niet dat de Amerikaanse geheime dienst ook moet stoppen met de massaverzameling. Volgens het Hof forceert het verlopen van de Patriot Act al de actie die benodigd is. Mocht het Congres een andere vorm van metadataverzameling invoeren, kan het privacyvraagstuk opnieuw door het Hof worden bekeken.

Uit eerder gelekte documenten blijkt dat de NSA al jaren werkt aan een complex systeem voor het omzetten van spraak naar tekst. Dat systeem is inmiddels zo intelligent dat het zelfstandig op grote schaal gesprekken kan afluisteren, op zoek naar verdachte woorden, zinnen of combinaties daarvan.

De NSA zou stemcommunicatie kunnen verzamelen via reguliere telefoonlijnen, mobiele verbindingen en voIP-gesprekken via internet. Door het verzamelde materiaal eerst om te zetten naar tekst en vervolgens door het zelflerend systeem te halen, kan de NSA in korte tijd enorme hoeveelheden telefoongesprekken analyseren.

Alles bij de bron; NU