Het kabinet weet nog niet of het de geheime diensten de mogelijkheid wil geven om ongericht internetverbindingen af te tappen. Dat schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer. Nu mogen alleen specifieke verbindingen worden afgetapt, waarbij de geheime diensten ongeveer weet van wie een bepaalde verbinding is.

In de plannen van de commissie-Dessens zouden internetverbindingen ook ongericht mogen worden onderschept, dus ook meerdere verbindingen van wie niet duidelijk is van wie ze zijn. Daarna mag er in de verzamelde data worden gezocht naar aanwijzingen. Critici spreken over een 'sleepnet' dat wordt uitgeworpen.

Het kabinet weet nog niet wat het hiermee wil, schrijft Plasterk. "Omdat dit nauw luistert heeft het kabinet nog niet besloten over dit onderdeel", zo luidt de brief. Hij schrijft echter ook dat het kabinet onderzoekt hoe het onderscheid tussen kabelgebonden en niet kabelgebonden communicatie kan worden vervangen 'door een andere norm'. Op dit moment mag communicatie in de ether al wel ongericht worden afgetapt. Plasterk benadrukt dat bij een nieuwe norm de privacy van burgers centraal moet staan.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reageert kritisch. "De regering houdt de mogelijkheid voor een ongerichte tapbevoegdheid uitdrukkelijk open", aldus de organisatie in een schriftelijke reactie. De burgerrechtenbeweging noemt de reactie 'teleurstellend'. "Dit is het sein voor de Tweede Kamer om zich luid en duidelijk uit te spreken tegen een mogelijke ongerichte tapbevoegdheid."

Alles bij de bron; Tweakers