Justitie heeft in een zaak rond een ondergedoken tienjarige jongen telefoongegevens opgevraagd van journalist Anne Boer van dagblad de Stentor. Boer onthulde het bestaan van een ondergronds netwerk dat kinderen uit handen van Jeugdzorg wil houden. Onvrede over de handelswijze van Jeugdzorg is daarvoor de aanleiding. 

Journalistenvakbond NVJ en hoofdredactie van de Stentor zijn verbijsterd over de handelwijze van justitie. "Dit klopt echt van geen kant en raakt de journalistiek in de kern", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning, die hierover contact zal zoeken met het college van procureurs-generaal. "Het is fundamenteel verkeerd om journalisten op deze manier te volgen en te misbruiken. En het is een bovenmatig middel. Er is geen sprake van moord of doodslag. Dan denk ik: doe even normaal", aldus waarnemend hoofdredacteur Rob Krabben. 

Persofficier van Justitie Pieter van Rest van het parket Noord-Nederland is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem zag justitie geen andere mogelijkheid om de verblijfplaats van Sylvano te vinden. "En het ging hier wel om het onttrekken van een 10-jarig kereltje aan het bevoegd gezag, gebaseerd op rechterlijke uitspraken", motiveert Van Rest.

Een dag later maakt justitie bekent dat de telefoongegevens van de Stentor-journalist Anne Boer uit het strafdossier in de zaak Sylvano worden  gehaald. Ze zullen worden vernietigd. Ook zal een - zeldzaam - besluit om gegevens van een journalist op te vragen bij een telecomprovider, in de toekomst altijd langs de parketleiding gaan.

Dat zegt persofficier Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Gisteren verdedigde de persofficier in deze krant nog het feit dat de telefoongegevens van Boer in het kader van het onderzoek waren opgevraagd.Het is overigens niet gelukt de verblijfplaats te achterhalen.

Alles bij de bronnen; Stentor1 & Stentor2 [via; Villamedia1 & Villamedia2]