Elke 24 uur stuurt de directeur van hostingbedrijf Intermax John Knieriem privégegevens van zijn klanten naar justitie, zo vertelt hij vanochtend in de Volkskrant.

Duizenden namen, adressen woonplaatsen, telefoonnummers, e-mailaccounts en IP-nummers gaan naar de database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Soms komt ook de FOID langs. Er wordt een apparaat met een kabel binnengereden die de ambtenaren aan een switch van Intermax koppelen.

" Wat er in het apparaat zit, een black box, weten we niet. Maar het leest alles mee op bitniveau, wie met wie emailt, wat er in die berichten staat, gewoon alles", verklaart Knieriem. Hij verbaast zich over de verbazing over PRISM. "Hoe is dat spreekwoord ook al weer, van de splinter en de balk?"

Hij levert de gegevens omdat hij dat als elke internetondernemer verplicht is. "Maar ik ben ook een burger en een democraat, en ik wil inzicht." Hij wijst er op dat alleen ministerie zelf controleert of de gegevens wel rechtmatig worden geanalyseerd. De slager die zijn eigen vlees keurt, noemt hij het. Hij concludeert uit een rapport over het CIOT van november 2012 dat in de helft van de gevallen niet is vast te stellen of het opvragen van de gegevens rechtmatig gebeurde.

Bron; AutomGids & Volkskrant [Thnx-2-Niek]