Vrijdag werd bekend dat Facebook en Microsoft onderhandelden met de FBI en het Ministerie van Justitie om bepaalde informatie naar buiten te mogen brengen over nu nog geheime dataverzoeken. Resultaat was dat beide bedrijven de aantallen dataverzoeken mogen publiceren in bijvoorbeeld transparantierapporten. Het gaat echter alleen om geaggreggeerde aantallen in een bepaald bereik, afgerond op 1000.

Het gaat daarbij om het totaal aantal dataverzoeken dat in het kader van de nationale veiligheid is opgevraagd. Het is de eerste keer dat hierbij de verzoeken op basis van de omstreden Foreign Intelligence Surveillance Act of FISA mogen worden meegenomen...

Overigens zei Microsoft eerder dataverzoeken met betrekking tot 24.565 accounts voor heel 2012 ontvangen te hebben, waarbij de FISA-cijfers nog niet meegenomen waren. De conclusie lijkt dan ook dat meer dan de helft van de verzoeken geheime opvragingen in het kader van FISA zijn.

Google is echter uiterst kritisch op de uitkomst van de onderhandelingen omdat het aantal FISA-verzoeken niet afzonderlijk mag worden gepubliceerd. "Het samenvoegen van de categorieën betekent een stap terug voor gebruikers", zegt het bedrijf in een verklaring aan Amerikaanse media zoals de New York Times, "Onze boodschap richting de overheid is duidelijk: om de aantallen verzoeken, waaronder die voor FISA, afzonderlijk te kunnen publiceren." Twitter schaart zich achter het standpunt van Google.

Alles bij de bron; Tweakers