Met zo veel taps zijn fouten ‘onvermijdelijk'
procureur-generaal Harm Brouwer over telefoongeheimen


Een verdachte heeft het recht vertrouwelijk met zijn advocaat te spreken. Soms wordt zo'n gesprek toch bij onderzoek gebruikt. Maar het OM is geen „stel onrechtstatelijke wilden".


... Maar in het algemeen moet je constateren dat het gebruik van communicatiemiddelen enorm is toegenomen. In grote onderzoeken heb je het zo over 200.000 telefoongesprekken die zijn afgeluisterd. Die gesprekken moeten allemaal worden beluisterd en indien relevant, schriftelijk worden uitgewerkt.

... Gelet op de huidige werkwijze en de grote hoeveelheid afgeluisterde gesprekken, is het onvermijdelijk dat er wel eens iets misgaat." Onvermijdelijk of niet. Het mag niet.

... Naast de regel dat alle herkende geheimhoudersgesprekken meteen worden vernietigd, doen we bij de afronding van het politieonderzoek een extra controle op alle telefoontapgegevens. Daarbij worden de gesprekken gescand op trefwoorden, namen van advocaten en bij ons bekende telefoonnummers van geheimhouders.


... Daarnaast zitten we met een ander, nog ingewikkelder probleem. Dat zijn de geheimhoudersstukken die we bijvoorbeeld vinden bij inbeslagname van computers. Daarbij gaat het om zulke grote hoeveelheden digitale informatie dat het nauwelijks te voorkomen is dat er wel eens geheimhoudersstukken doorheen glippen. Hoe we dat oplossen? Daar wordt hard aan gewerkt."