De Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) heeft sinds 2008 duizenden keren de privacywetgeving overtreden en wettelijke bevoegdheden overschreden. Dat schrijft de Washington Post vandaag op basis van een intern onderzoek en andere geheime documenten in handen van de krant.

De meeste overschrijdingen van regels betroffen onbevoegd toezicht op Amerikanen of buitenlanders in de Verenigde Staten. De bevoegdheden voor dergelijk toezicht zijn door de Amerikaanse wet beperkt.

De overschrijdingen lopen volgens de krant uiteens van zware overtredingen van de wet tot aan typografische fouten die uitmondden in onbedoelde onderscheppingen van mails en telefoontjes. Door een programmeerfout werd het Amerikaanse netnummer 202, netnummer voor Washington, verward met 20, het internationale netnummer van Egypte. Daardoor werden talloze telefoontjes uit Washington afgeluisterd en opgeslagen. Toen de NSA achter de fout kwam, werd besloten die niet te melden.

In totaal zouden er 2.776 van dit soort incidenten in een jaar hebben plaatsgevonden, blijkt uit het interne onderzoek van de NSA naar illegaal verzamelde, opgeslagen of verspreide data uit mei 2012. Meestal was daarbij volgens de krant geen sprake van opzet.

Alles bij de bron; NRC [thnx-2-Niek]