Een bizar rapport gemaakt in opdracht van twee ministeries verklaart in één klap honderdduizenden bonafide internetgebruikers tot verdachten van een van de ergste misdaden denkbaar.

Deze week verscheen er een heel dom rapport van de firma Faber voluit ‘Faber Organisatievernieuwing’. In dat rapport heeft Faber Organisatievernieuwing het over het opsporen van kinderporno. Bij Faber hebben ze bedacht wat een pedofiele internetgebruiker zoal typeert. Zo zou zo’n pedofiel pogingen doen om zijn IP-adres te verbergen. Als de politie uw echte IP-adres weet, kan die heel eenvoudig uw persoonsgegevens opvragen. Ergo: verbergt u uw echte IP-adres, dan zult u wel een boef zijn. Dat is niet mijn overdreven interpretatie, het staat echt zo in het rapport.

Daarbij gaat Faber er aan voorbij dat je misschien ook goede redenen hebt om anoniem te willen blijven. Bijvoorbeeld omdat de Nederlandse politie zich al veel te vaak in uw en mijn privésfeer mengt. Zo worden jaarlijks miljoenen keren de persoonsgegevens van internetgebruikers opgevraagd. Treurig, maar niet vreemd in een land waar ook al massaal wordt afgeluisterd.

Jeanine Hennis, een nozele VVD-politica deelde donderdag mee dat het Faber-rapport in de prullenmand zal verdwijnen wegens de beroerde kwaliteit. Maar het is wel een beetje vreemd dat, reces of niet, de betrokken ministeries daar zelf geen officiële verklaring over hebben afgegeven. 


Lees de volledige (uitgebreide & humorvolle) column bij de bron; nu