De Duitse inlichtingendienst BND hielp niet alleen de Amerikanen met het bespioneren van mensen en bedrijven, maar analyseerde ook zelf de binnengehaalde data aldus Bild. De data van Duitse burgers zou uit de onderschepte data worden gefilterd, maar de inlichtingendienst zou ook zelf aan de slag zijn gegaan met de gegevens.

Eerder werd duidelijk dat de BND de collega's van de Amerikaanse NSA hielp met het bespioneren. Naast functionarissen van de Franse regering en van de Europese Unie bleek later ook dat zuiderbuur Oostenrijk werd afgeluisterd door de NSA via een belangrijk afluisterstation in het Zuid-Duitse Bad Aibling.

Volgens Bild is er nog meer afgeluisterd. Communicatie binnen crisisgebieden werd gevolgd, zoals telefoongesprekken tussen Pakistan en Afghanistan. Ook Europese bedrijven en overheidsinstanties die banden onderhouden in het Midden-Oosten werden afgetapt. Die informatie werd doorgespeeld naar de NSA, maar ook door BND-medewerkers zelf onderzocht, geëvalueerd en gefilterd. Daarna belandden de gegevens in rapporten.

Daarbij ging het niet om zogenoemde metadata, maar volledig uitgewerkte gesprekken en mailwisselingen.

Het schandaal rond de BND breidt zich steeds verder uit en brengt de regering ernstig in verlegenheid.

Alles bij de bron; NU