Het Belgische Parket eist bij een rechtszaak 48.000 euro van Skypes moederbedrijf Microsoft. Skype verstrekte geen informatie over de inhoud van een Skype-gesprek van twee verdachten en de onderzoeksrechter vindt dat Microsoft die informatie wel moet verstrekken.

Microsofts verdediging is dat het die informatie niet kan geven, omdat het die niet heeft, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Microsoft heeft destijds wel e-mailadressen, accountgegevens en ip-adressen over de twee verdachten verstrekt, maar het zegt niet te beschikken over de mogelijkheid van een tap op live-gesprekken. 

Bovendien zegt Microsoft niet te vallen onder de Belgische wetgeving. In plaats daarvan claimt het te vallen onder het Luxemburgse recht, omdat het in dat land een kantoor heeft staan. Tot slot vindt het dat de onderzoeksrechter niet het recht heeft om een tap te plaatsen op live-gesprekken. "Maar de toepassing van de wettelijke procedureregels dient ook de privacy van de burgers te beschermen, de internationale grenzen te respecteren en de technologische verschillen te erkennen. Deze zaak roept belangrijke vragen op met betrekking tot de mate waarin de overheid op wettelijke wijze toegang heeft tot persoonsgegevens van burgers."

Microsoft wil uiteraard vrijspraak of onontvankelijkheid van het OM in deze zaak.

Alles bij de bron; TweakersSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!