Onder de titel 'The human face of Big Data' loopt er een project waarbij vrijwilligers de maatschappelijke impact van Big Data in kaart willen brengen. De aftrap van het project is de introductie van een mobiele app waarmee deelnemers gegevens delen over hun persoonlijke levensstijl. De gegevens worden gedurende een week verzameld, waarna op dinsdag 2 oktober de resultaten worden geanalyseerd, gevisualiseerd en geïnterpreteerd.

Rick Smolan zegt: “Mijn doel van dit project is om de wereldwijde discussie over Big Data aan te wakkeren. Big Data kan zowel slim als dom worden ingezet en dat laatste vormt een gevaar als we niet voorzichtig zijn, want net als alle nieuwe technieken kan het ook worden ingezet voor onbedoelde toepassingen." 

Deelnemers zien via de app ook wat anderen hebben ingevuld. Via de sensoren op hun smartphone brengen gebruikers hun dagbesteding in kaart. Met die meetgegevens kunnen ze hun zogenoemde ‘data- dubbelganger’ vinden – een combinatie van hun eigen gezicht (mits een foto is geupload) en die van een ander persoon waarvan de data het meest overeenkomt.

Alles bij de bron; automgids