45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit
  • Home
  • Internet enTelecom

Internet en Telecom

Google stopt met scannen van Gmail-berichten voor gepersonaliseerde advertenties

Google heeft bekendgemaakt dat het in de loop van dit jaar stopt met het scannen van e-mails in de consumentenversie van Gmail. De zoekgigant deed dit om advertenties aan te passen aan de profielen van gebruikers. Google schrijft dat het daarmee zijn beleid 'in lijn wil brengen met het beleid van zijn andere producten'. 

Het bedrijf geeft geen verdere redenen voor zijn beslissing. Volgens Bloomberg wil Google de verwarring bij klanten wegnemen, die komt doordat er een verschil in beleid bestaat tussen de zakelijke en de consumentenversie.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Duitse rechter verklaart de in 2015 ingevoerde bewaarplicht strijdig met EU-recht

Het Duitse Oberverwaltungsgericht van de deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft bepaald dat providers niet de verkeersgegevens van hun klanten hoeven op te slaan. De wet vereiste dat providers de verkeersgegevens van klanten, bijvoorbeeld metadata over de gespreksdeelnemers en de duur van een gesprek, tien weken moesten opslaan. Voor locatiegegevens gold een termijn van vier weken. 

De administratieve rechter schrijft dat 'de bewaarplicht in feite de verkeers- en locatiegegevens van alle gebruikers van telefoon- en internetdiensten omvat'. Dit is in strijd met wat het Europese Hof van Justitie in december in het Tele2-arrest heeft bepaald, aldus de mededeling. Daarin bepaalde het Hof dat het niet is toegestaan om massaal telecomgegevens te verzamelen; dit mag alleen voor het opsporen van ernstige misdrijven. De Duitse rechter zegt dan ook dat de wetgeving van tevoren moet specificeren voor welke personen of in welke gevallen de bewaarplicht geldt.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Onbeveiligde database gaf toegang tot gegevens van 198 miljoen kiezers in VS

Een onderzoeker van het bedrijf UpGuard heeft ontdekt dat op een publiek toegankelijke cloudserver, die door ingehuurde data-analisten van de Republikeinse Partij werd gebruikt, de gegevens van 198 miljoen Amerikaanse kiezers voor iedereen waren in te zien.

Volgens het beveiligingsbedrijf UpGuard gaat het om het grootste lek van kiezersinformatie tot nu toe. De onbeveiligde database, die gebruik maakte van de Amazon Simple Storage Service, zou door de Republikeinen zijn gebruikt in een poging om Donald Trump de verkiezingen te laten winnen. Niet alleen namen, geboortedata, adressen, telefoonnummers waren zichtbaar, maar ook de etniciteit en religieuze achtergrond van de kiezers. De data ging terug tot aan de verkiezingen van 2008 en 2012. Het is onduidelijk hoe lang de data onbeveiligd is geweest.

Het ging waarschijnlijk om bijna alle registreerde Amerikaanse kiezers. Het bedrijf Deep Root Analytics had in totaal 1,1 terabyte aan onbeveiligde persoonsgegevens samengesteld samen met twee andere ingehuurde databedrijven, te weten TargetPoint Consulting en Data Trust. Deze bedrijven waren ingehuurd om via data-analyses potentiële kiezers te kunnen beïnvloeden en hun kiesgedrag vrij accuraat te kunnen voorspellen. Het ontwikkelde model had 9,5 miljard datapunten nodig voor drie van de vijf Amerikaanse kiezers, om zo via een algoritme van elk van de 198 miljoen kiezers te kunnen voorspellen wat hun politieke voorkeuren zijn.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Als de rechtszaak om 'die viezerik' een onverwachte wending krijgt

In Trouw stond het verhaal over een jongen die uiteindelijk vrijgesproken werd omdat hij geen potloodventer was. 

Het bizarre daaraan is dat er een hoger beroep voor nodig was. De jongen leek namelijk niet op de potloodventer, had een andere kleur en een ander model auto dan in de gedetailleerde verklaring van het slachtoffertje. Hij ontkende ook iets ermee te maken te hebben. Het enige dat klopte was dat hij langs het schoolplein was gereden...

...Het kwam er dus op neer dat een volledig onschuldige, zonder strafblad, bijna veroordeeld werd voor een zedenmisdrijf dat hij niet gepleegd had. Een beetje Making A Murderer Holland. De digitale schandpaal zal hij moeilijker vanaf komen. En dat alleen maar omdat één iemand zijn kenteken noemde. Dat je in de buurt van een school rijdt is voldoende bewijs om jarenlang voor potloodventer uitgemaakt te worden.

De dochter van de buren kwam een dag na het voorval thuis van haar middelbare school met een foto op haar mobieltje. Een foto van de verdachte die rondging op Facebook. De dader was al aan de digitale schandpaal genageld. De hele school wist ervan, vertelde ze. Dat haar eigen buurmeisje het slachtoffer was wist ze nog niet. Wij hadden geen behoefte de foto te bekijken.

Een buurman kwam ons vertellen hoe geschrokken hij was. Hij kende de verdachte van vroeger, had hem voetbaltraining gegeven. Een beetje stille jongen, wat op zichzelf. Maar beslist niet iemand die je van zoiets zou verdenken. Ongeloof. Plaatsvervangende schaamte.

Mensen met wie we anders zelden een woord wisselden, kwamen op school naar ons toe. Zonder dat we erom vroegen kregen we een naam, een adres. Iedereen wist ervan of leek de verdachte te kennen. Ze wisten bovendien wel wat ze met zo’n jongen zouden doen. Er leek weinig nodig voor een volksgericht....

....In hoger beroep wordt de verdachte vrijgesproken. Dat kon bijna niet anders; toch voel ik opluchting. Ik voel me niet verantwoordelijk voor de ellende waar hij doorheen is gegaan, maar ik ben wel blij dat ik hem heb kunnen helpen eruit te komen.

Dit keer gaan er geen foto’s rond op sociale media. De regionale pers besteedt geen aandacht aan de vrijspraak. In het gerechtsgebouw worden de dossiers gesloten. Een willekeurige jongen die op een ongelukkig moment langs een schoolplein reed, kan zijn leven weer oppakken. Maar hij is beschadigd. En ergens loopt de werkelijke zedendeliquent vrij rond, die kan nog ongestoord zijn gang gaan.

Alles bij de bronnen; ReteCool & Trouw


 

Wifi-sensoren en telcamera's gaan drukte op de Wallen meten

 De gemeente start maandag met een proef met telcamera's en wifi-sensoren om de drukte op de Wallen te meten. Er moet zo bijvoorbeeld meer inzicht komen in het formaat van loopstromen, de drukste looproutes en plekken waar mensen langer verblijven.   

De gemeente belooft de privacy van de bezoekers van de Wallen te beschermen. De beelden worden niet bewaard en de gegevens van de telcamera's en wifi-sensoren zijn niet herleidbaar naar de voorbijgangers.

De proef duurt vier weken en zal plaatsvinden in de Stoofsteeg, de Oudekennissteeg en een deel van de Oudezijds Vorburgwal.

Alles bij de bron; Parool  


 

Netflix sluit zich aan bij protest tegen wijzigingen netneutraliteit in de VS

Netflix heeft zich aangesloten bij het protest van diverse grote internetbedrijven tegen de Amerikaanse wijzigingen van netneutraliteit op 12 juli. Op Twitter zei het bedrijf donderdag voor netneutraliteit te blijven strijden. "Iedereen verdient een open internet." Bij het bericht stond een link naar de website voor de demonstratie. Inmiddels is het bedrijf daar ook toegevoegd aan de lijst met deelnemers. Ook bedrijven als Amazon, Kickstarter en Mozilla doen aan mee aan het protest.

Netneutraliteit houdt in dat providers de toegang tot legale content, apps en diensten niet mogen blokkeren. Daarnaast mag het internetverkeer niet in kwaliteit aangepast worden en mogen diensten, apps en websites geen voorrang krijgen in ruil voor geld.

Alles bij de bron; NU


 

Tweede Kamer wil onderzoek naar onveilige internet of things-apparaten

De Tweede Kamer heeft met een overgrote meerderheid een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen iets te doen aan onveilige internet of things-apparaten. De motie werd dinsdag met een een meerderheid van 148 stemmen aangenomen

SP-Kamerlid Maarten Hijink en D66-Kamerlid Kees Verhoeven dienden de motie vorige week in, tijdens een debat over ransomware WannaCry. De snelle verspreiding van de ransomware zette het belang van een sterke digitale beveiliging weer hoger op de politieke agenda. Hijink en Verhoeven roepen in de motie op om te onderzoeken welke minimale veiligheidseisen aan internet of things-apparten kan worden gesteld, hoe die eisen kunnen worden afgedwongen en welke overige maatregelen nodig zijn om consumenten te beschermen tegen slecht beveiligde apparatuur.

"Niemand zit te wachten op een massale cyberaanval via gehackte waterkokers of koelkasten", aldus de motie. Verhoeven van D66 pleitte eind 2016 ook al voor officiële veiligheidsstandaarden voor internet of things-apparaten.

Alles bij de bron; NU


 

Autoriteit Persoonsgegevens gaat vragen stellen over wifi-tracking op NS-station

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens gaat vragen stellen aan NS over het bijhouden van privégegevens via wifi- en bluetooth-tracking op stations.

De NS houdt via tracking bij waar mensen bijvoorbeeld staan op het perron. De tracking heeft impact op een grote groep reizigers en daarom wil Autoriteit Persoonsgegevens precies weten hoe het zit met de versleuteling van de data. "Het hashen van mac-adressen is niet altijd te anonimiseren", aldus het overheidsorgaan.

De NS stelt dat dankzij de anonimisering mensen niet op verschillende dagen te volgen zijn. NS slaat de data voor vijf jaar op en de analyses op basis van die data zijn voor onbepaalde tijd beschikbaar. Daarnaast wil de autoriteit dat mensen op de hoogte zijn. Er hangen bij de ingangen van de stations bordjes, maar het is onbekend of de AP dat genoeg vindt. NS heeft bovendien een website online gezet over de tracking.

De tracking vindt plaats op zes stations, namelijk Utrecht Centraal, Leiden Centraal, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, ‘s Hertogenbosch en Schiphol Airport, zegt NS. Naast tracking via bluetooth en wifi zet NS 'stereocamera's' in om het aantal mensen te tellen. Tracking via wifi en bluetooth is al enkele jaren in zwang op veel plekken. Het kwam groot in het nieuws toen bleek dat een winkelketen de technologie stilletjes invoerde.

Alles bij de bron; Tweakers