45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit
  • Home
  • Internet enTelecom

Internet en Telecom

Review - Hollandse 'privacyrouter' laat steekjes vallen

De Keezel is een draagbare, draadloze wpa2-router die OpenWRT draait en van een accu is voorzien. Ondersteuning voor ethernet of 4g kan via een dongle, die aan de aanwezige usb-poort gehangen kan worden, maar het apparaat is voornamelijk bedoeld om verbinding te maken met een bestaand draadloos netwerk. Bijvoorbeeld bij een onbeveiligd netwerk in een hotel of café zou er met een Keezel alsnog een veilige verbinding tot stand gebracht kunnen worden. 

De Keezel is duidelijk bedoeld om te worden meegenomen en als 'veilige' draadloze router dienst te doen. Er zijn echter een paar problemen. Zo wordt als er sprake is van een enkele gebruiker de meerwaarde ten opzichte van een degelijke vpn-applicatie op een smartphone of laptop niet duidelijk genoeg. De toegevoegde veiligheid van een aanvullend draadloos netwerk als tussenstap is aanwezig, maar voor de gemiddelde vpn-gebruiker minimaal. Tijdens de testperiode was het toch vaak eenvoudiger om zelf een vpn aan te zetten dan de Keezel tevoorschijn te halen. Dat neemt niet weg dat de router voor groepen een uitkomst kan zijn.

Daarnaast is het een bruikbaar apparaat voor mensen die privacy willen, maar daar niet veel voor willen doen. Ook dan is de Keezel echter geen uitstekende kandidaat. Dat heeft ermee te maken dat hij nog te vaak problemen vertoont met het verbinden met een netwerk. Een apparaat dat zich op een dergelijke doelgroep richt, moet zo veel mogelijk probleemloos werken. Wellicht dat toekomstige versies van de Keezel of de bijbehorende software daar verandering in kunnen brengen.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Tim Berners-Lee: 'Openheid van het web wordt door drie trends bedreigd'

Het internet bestaat 28 jaar en ter ere daarvan publiceerde de uitvinder ervan, Tim Berners-Lee, een open brief waarin hij vaststelt welke dingen er mis zijn met het internet. We zijn de controle over onze data kwijt, er is teveel misinformatie en politieke advertenties zijn niet transparant. Voorstellen voor hoe het beter kan, doet hij ook.

Het is natuurlijk in de eerste plaats een succesverhaal, de uitvinding van het world wide web. Ooit begonnen als een computernetwerk voor maar een handjevol wetenschappers groeide het uit tot een praktisch onmisbaar deel van ons leven. Want hoe zouden we vandaag de dag nog functioneren zonder internet, e-mail, Google, Whatsapp, Skype, Amazon, Bol.com, Buienradar enzovoort? Maar de verwevenheid van het internet met ons leven heeft ook schaduwkanten. Grote bedrijven hebben steeds meer macht en invloed gekregen op het web...

...Berners-Lee is de eerste om toe te geven dat er geen eenvoudige oplossingen zijn voor deze ingewikkelde problemen. ‘We moeten vechten tegen overheden die te veel surveillance – toezicht – willen, desnoods tot in de rechtszaal’, vindt Berners-Lee. ‘Verder moeten we druk uitoefenen op belangrijke poortwachters als Google en Facebook om meer te doen tegen nepnieuws (lees: ‘Facebook huurt factcheckers in tegen nepnieuws’).

Verder moeten de algoritmes die dit soort bedrijven hanteren transparant worden, zodat we beter begrijpen wat ze precies doen. En wat mij betreft stellen we een paar algemene principes op waar de bedenkers van algoritmes – programmeurs en de bouwers van software – zich aan moeten houden.’ (lees ook: ‘Ethische commissies voor informatica’). De Web Foundation waar Berners-Lee voor werkt, gaat met voorstellen komen om deze problemen te tackelen. 

Alles bij de bron; deIngenieur


 

Nudging kan ook onze democratie aantasten

Online technieken om mensen te beïnvloeden, het zogeheten nudging, bedreigen de democratie en kunnen leiden tot een totalitaire staat, schrijven wetenschappers in het gezaghebbende Scientific American.

Cruciaal bij nudging is oorspronkelijk dat je een door jou gewenste optie ongemerkt weet te 'pushen', terwijl andere opties wel degelijk mogelijk blijven, zegt Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Techniek aan de TU Delft en een van de auteurs van het artikel. 'Dat is door de mensen die dit idee geïntroduceerd hebben altijd benadrukt: een liberale, zacht-paternalistische benadering, waarbij alles mogelijk blijft, maar de kans dat iemand dat ene gewenste gaat doen groter is. Dus, bijvoorbeeld: in de sportkantine zet je de frituur achterin en leg je de gezonde dingetjes vooraan.'

Nudging kan dus worden aangewend voor onschuldige zaken, gevaarlijker wordt het volgens Van den Hoven als politieke kopstukken de publieke opinie in hun voordeel willen beïnvloeden. 'Die kunnen er baat bij hebben. Dat hebben we gezien rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, rond de Brexit, de Italiaanse presidentsverkiezingen en we zien het nu overal: je kunt berichten de wereld in sturen en suggereren dat je heel veel volgers hebt, die je eigenlijk niet hebt, waardoor je mensen op het verkeerde been zet.' 

Social media als Facebook worden steeds belangrijker voor de nieuwsgaring van mensen. En anders dan bij traditionele media is daar nog nauwelijks een systeem opgetuigd waarin collega's op de redactie of een raad voor de journalistiek je op de vingers tikken als iets niet klopt. Er is in feite sprake van een perfect storm van artificiële intelligentie, real time big data en de psychologie van de keuzes van mensen, zegt Van den Hoven. 'Als je die combinatie in handen hebt, bypass je niet de menselijke rationaliteit. Nudging is per definitie dat je er geen redeneerstap in hebt, maar probeert op oneigenlijke gronden mensen tot een alternatief te brengen. Dat wordt in een democratie enorm problematisch, want daar word je geacht mensen te laten kiezen op basis van hun kennisname van wat er in de wereld  aan de hand is.' 

Alles bij de bron; BNR


 

Ziggo zal niet meewerken aan waarschuwen van illegale downloaders

Ziggo zegt niet mee te zullen werken aan het versturen van waarschuwingen aan illegale downloaders. KPN en Xs4all zien de maatregel als 'niet voor de hand liggend' en 'zeer onwaarschijnlijk'. Het versturen van waarschuwingen is een plan van Stichting Brein.

Brein gaat ip-adressen die gebruikt worden voor illegaal downloaden verzamelen en deze doorsturen naar providers. De auteursrechtenwaakhond wil dat isp's vervolgens waarschuwingen sturen naar individuele gebruikers, net zoals vier Britse providers dat vanaf deze maand doen op vrijwillige basis. Een draagvlak voor dergelijke vrijwillige 'educatieve waarschuwingen' lijkt in Nederland echter niet aanwezig te zijn, blijkt uit navraag bij isp's.

Waarschijnlijk verzamelt Brein de ip-adressen door te kijken welke er actief zijn bij het downloaden van torrents. Die informatie is publiek toegankelijk als gebruikers hun ip niet verbergen. Of Brein ook op andere manieren ip-adressen wil verzamelen is niet duidelijk. In een vraag daarover antwoordt Kuik dat BitTorrent een eerste prioriteit is omdat dit het meest gebruikte protocol voor illegaal gebruik is. Het is nog niet duidelijk wanneer Brein wil beginnen het met sturen van ip-adressen aan providers. De stichting zegt eerst te willen overleggen via ECP, het platform voor internetveiligheid, waarbij ook alle grote providers zijn aangesloten dat ergens in het eerste kwartaal zal plaatsvinden.

Alles bij de bron; Tweakers


 

BREIN gaat los en pakt in 2017 ook downloaders aan

BREIN gaat in 2017 nadrukkelijker de strijd aan met illegale downloaders. Die werden tot nu toe ontzien, maar daar wil de anti-piraterijstichting paal en perk aan stellen, zegt directeur Tim Kuik in BNR Digitaal.

Kuik wil in eerste instantie een gedragsverandering teweegbrengen onder downloaders, door IP-adressen van accounts ter beschikking stellen aan de internet service providers (isp's). 'Die kunnen dan de accounthouder een waarschuwing sturen dat er via die account inbreuk gemaakt wordt. In de leveringsvoorwaarden staat dat ze je op de hoogte moeten brengen van illegale activiteiten. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aanbevolen om afspraken te maken met de  isp's over de verwerking van die persoonsgegevens. Want we willen niet de identiteit hebben van die gebruikers.'..

...Doordat iTunes, Spotify en Netflix het consumeren van films en muziek voor een beperkt bedrag toegankelijk hebben gemaakt door er weinig geld voor te vragen, neemt de piraterij bij muziek inmiddels af, zegt Kuik. Maar er is een verschuiving te zien naar stream rippers, die bijvoorbeedl content rippen van YouTube.

Om uploaders uit hun 'schuilplaatsen' te lokken wil BREIN de medewerking van Virtual Private Networks (VPN's) en aanbieders van cyber lockers. Tegen providers die daar niet aan meewerken beginnen we rechtszaken, om dat wel te bewerkstelligen. 'Het is een misverstand om te denken dat iets alleen maar illegaal is als een rechter dat gezegd heeft. Wij kijken daar zorgvuldig naar en op het moment dat mensen tegen de wet handelen, zijn ze onrechtmatig bezig. En dat is illegaal, dat is heel erg simpel.'

Alles bij de bron; BNR


 

Baarde Amsterdam als de Europese bakermat van internet een monster ? [longread]

Onder leiding van internet adresinstituut Ripe hield een dertigtal internetorganisaties van vooral technische origine donderdag haar jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst, in de Tolhuistuin op Amsterdam-Noord. Nog niet eerder waren de debatten en de onderlinge gesprekken zo somber van aard.

Internetcoryfeeën van het eerste uur zoals Erik Huizer kregen de schrik al om het hart met de Snowden-onthullingen drie jaar geleden. Was toen nog woede de belangrijkste emotie van de reacties van de makers van internet, het huidige misbruik slaat wonden. Immers, inmiddels is internet volgens Huizer en anderen het belangrijkste wapen geworden in Koude Oorlog. Democratieën, om te beginnen de belangrijkste in de wereld,  worden zowel van binnenuit met manipulatie van informatievoorziening, als van buitenaf met ondermijnende inbraken in hun grondvesten aangetast.

Internet stond aanvankelijk voor een nog niet eerder in de geschiedenis bereikte democratisering dankzij grenzeloze informatie-uitwisseling. Anno 2017 voelt het volk zich juist dankzij internet en daarop gebouwde technologie zo losgeslagen van oude vertrouwde bakens, dat het kiest voor beloften van partijen en personen die houvast bieden ten koste van de beoogde en beloofde democratische waarden...

...de breinen die internet dragen zijn technisch georiënteerd en gaan uit van net gebruik van de voorzieningen. Ofschoon ze niet blind zijn voor kwade bedoelingen door een minderheid van gebruikers – ruzie is er vanaf den beginne ook online geweest – hebben ze misbruik op de huidige schaal niet kunnen voorzien. Dat het bedrijfsleven massaal data graait als betaling voor apps en klandizie daarover dom houdt, en overheden dat nog proberen te overtreffen door burgers te scannen en beoordelen als producten; hoe valt er nog aan te ontsnappen?

Hoe krijgen we het vertrouwen terug? In 2016 zijn in Nederland alleen al 5.500 datalekken gemeld, het topje van de ijsberg wat er aan data niet langer beschermd is.

‘Vertrouw niemand, geen enkel bedrijf, geen enkele instantie en zelfs jezelf niet’, zei gisteren in het debat ethisch hacker Jan Klopper. Hij doelde op de omgang met data waarin je ook jezelf niet meer kunt vertrouwen: voor je het weet heb je onbewust veel te veel data verstrekt of staat je apparatuur zodanig bloot aan inbraak vanwege onvoldoende beveiliging, dat je persoonlijke integriteit op het spel komt te staan.

Een omslag in denken over internet uitte ook Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: ‘2016 was het eerste jaar waarin ik me realiseerde dat ik het internet niet alleen meer zag als een democratiserend netwerk dat informatie met een zo laag mogelijke drempel aan zoveel mogelijk mensen beschikbaar maakt, maar dat grote delen van het web verworden zijn tot één grote tracking-machine gericht op de portemonnees van consumenten.’

Lees nog veel meer bij de bron; NetKwesties


 

Bijna 35.000 Nederlanders surfen via Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een belangrijk middel voor internetgebruikers die zich anoniem over het web willen bewegen. Het wordt onder andere door activisten, journalisten en mensen in autoritaire regimes gebruikt. Begin dit jaar had het Tor-netwerk nog meer dan 2 miljoen dagelijkse gebruikers wereldwijd, maar dat is inmiddels naar de 1,6 miljoen gedaald. Ook het aantal Nederlanders op het Tor-netwerk is afgenomen. Begin vorig jaar stond de teller nog op 45.000. Naarmate 2016 vorderde daalde het aantal Nederlandse Tor-gebruikers gestaag tot een dieptepunt eind december. Inmiddels is er weer een stijging zichtbaar en zit het aantal zo rond de 35.000.

Via de vernieuwde statistiekenpagina wil het Tor Project dit soort informatie beter toegankelijk maken. Het is vooral bedoeld voor journalisten, ontwikkelaars, beheerders van een Tor-server en onderzoekers. Ook moet de vernieuwde statistiekenpagina beter op mobiele telefoons en tablets werken. Voor het nieuwe ontwerp kon het Tor Project een beroep doen op Mozilla's Open Source Support

Alles bij de bron; Security


 

Zo beïnvloeden/bepalen algoritmes jouw wereldbeeld

Een algoritme is een ingewikkeld wiskundig recept. Maar eigenlijk is het niet meer dan een stappenplan. Hoe het algoritme van bedrijven als Facebook en Google precies werkt, willen die bedrijven absoluut geheimhouden. Ze zijn bang dat er misbruik van gemaakt wordt of dat de concurrent ermee vandoor gaat. Hoe de algoritmes ongeveer werken, weten we wel.

Neem Facebook bijvoorbeeld. Hun algoritme kijkt naar alle informatie die jij geeft. Als jij iets liket, een reactie plaatst, deelt of zelfs maar langer blijft hangen om een video te kijken, laat je Facebook weten dat jij dit leuk of belangrijk vindt. Je krijgt dan een volgende keer als je inlogt wéér dat soort dingen te zien, want dat is blijkbaar voor jou relevant. Maar dat betekent ook dat je heel veel dingen niet ziet. "Je denkt misschien dat je een compleet wereldbeeld hebt door wat je online ziet, maar eigenlijk zie je alleen maar wat er zich in je eigen bubbel afspeelt", zegt Tom van Laer

Op zich handig, want er staat meer op internet dan jij kan lezen. “Maar het gaat nog een stapje verder” zegt Tom. "We klikken vaak op dingen die net ietsje interessanter of iets extremer zijn." Stel, je volgt alles over hockey. Dan klik je volgende keer misschien op een filmpje over naakthockey, want dat is net iets spannender dan wat je al kent. "Zo werkt clickbait nu eenmaal." Je bubbel verschuift een beetje, de extremere kant op. Dat kan betekenen dat je daardoor minder meekrijgt uit het midden. En dan worden de verschillen groter. "We komen dan tegenover elkaar te staan", socioloog Andreas Flache van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is een vrij oud verschijnsel, zegt Andreas. De groep maakt als geheel riskantere keuzes dan het individu. "Als iemand anders een extremer standpunt inneemt, dan denkt een ander sneller, 'als hij het zegt, dan mag ik dat ook'."

Maar we kunnen niet alles zomaar op de algoritmes afschuiven. De tech-universiteit MIT deed onderzoek naar het gedrag van twitteraars rond de Amerikaanse verkiezingen. Daaruit bleek dat gebruikers zich juist zélf afzonderen van twitteraars die anders denken dan zij. Als anderen niet in je straatje passen, ontvolgen maar. "Groepen die steeds minder met elkaar communiceren, hebben een vertekend beeld van de werkelijkheid", zegt Andreas.

In hoeverre algoritmes er nou écht voor zorgen dat jouw mening verandert, weten we nog niet, zegt Marijn. De komende vier jaar doet hij er onderzoek naar. "Polarisatie is heel moeilijk te meten. Komt dat door die bubbels of ook door de tijdsgeest en zijn er ook andere factoren?" in hoeverre die algoritmes er nou écht voor zorgen dat jouw mening verandert, weten we nog niet, zegt Marijn. De komende vier jaar doet hij er onderzoek naar. "Polarisatie is heel moeilijk te meten. Komt dat door die bubbels of ook door de tijdsgeest en zijn er ook andere factoren?"

Alles bij de bron; NOS