45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit
  • Home
  • Internet enTelecom

Internet en Telecom

OnePlus: creditcardgegevens 40.000 klanten zijn gestolen via betaalpagina

OnePlus heeft bekendgemaakt dat er creditcardgegevens van circa 40.000 klanten zijn gestolen via een kwaadaardig script op zijn betaalpagina. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Chinese fabrikant uitvoerde na berichten van klanten over frauduleuze betalingen met hun kaarten.

Hoeveel mensen uit de Benelux daaronder vallen, kan het bedrijf niet zeggen. Het gaat om personen die hun betaalgegevens op de OnePlus-site invulden tussen halverwege november 2017 en 11 januari 2018. Mensen die via een opgeslagen creditcard, via PayPal of met 'creditcard via PayPal' hebben betaald zijn niet getroffen. In een mail aan getroffen gebruikers schrijft OnePlus dat het bij de gestolen gegevens gaat om het kaartnummer, de verloopdatum en de beveiligingscode van de gebruikte creditcard.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Deze studenten strijden voor onze digitale privacy

Een groep Amsterdamse jongeren werd het gezicht van het verzet tegen de 'sleepwet'; ze dwongen een referendum af. Is de idealistische student terug? Wat drijft hen? "Mensen lijken niet door te hebben dat privacy wordt afgenomen." 

Deze jongeren zijn het gezicht geworden van het verzet tegen de wet die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet en die in hun ogen symbool staat voor de afbraak van privacy en elementaire wetten door de overheid. 

Kern van jullie verzet is dat de overheid niet zomaar mag meekijken wat burgers op internet doen omdat het privé is. Waarom?

Gijzen: "De digitale wereld is niet fundamenteel anders dan onze gewone wereld. In iemands post kijken kan niet, waarom zou in iemands e-mail kijken dan opeens anders zijn?" Van der Kamp: "Het internet is ook onze privésfeer. Ik hoor vaak van oudere politici dat ze zeggen dat internet zoiets is als de straat. Dat op internet dezelfde regels als op straat moeten gelden. Dat is niet zo. De straat is de publieke sfeer, daar zeg je niet alles en zoek je niet alles op. Dat doe je in je privésfeer wel. Je kunt dan ook niet anders dan deze wet als een inbreuk op jezelf zien. Als je iets wilt opzoeken dat gevaarlijk is, maar dat wel je interesse heeft, dan zou je vroeger naar de bieb gaan. Dat doen wij nu via Google."

Boelsums: "Met deze wet is het alsof je over straat loopt en er de hele tijd iemand met je meeloopt en meeluistert wat je zegt." Van der Kamp: "Vroeger was het ook niet zo dat iemand thuis meekeek."

Alles bij de bron; Trouw


 

Biometrische database-kraak: Indiase regering wil dat journaliste bronnen opgeeft

De Indiase overheid heeft een journaliste die een groot databaselek onthulde opgedragen haar bronnen te openbaren. Centraal staat de toegang tot gegevens van een miljard Indiërs uit de zogeheten Aadhaar-database. Volgens journaliste Rachna Khaira van de Engelstalige krant The Tribune is zulke informatie voor een luttele 500 rupees (zo'n 6,50 euro) te bemachtigen.

De Aadhaar-database bevat naast unieke persoonlijke gegevens ook biometrische informatie van burgers. Opname in de Aadhaar-database met een 12-cijferig burgerservicenummer is verplicht voor een reeks aan overheidsdiensten, zoals uitkeringen en belastingaangifte. Ook is het een verplichte identificatie voor transacties boven een bepaalde waarde, in het kader van fraudebestrijding.

Dat informatie te benaderen was, wordt niet bestreden. Er zou geen lek zijn, maar enkel ongeautoriseerde toegang via een speciale website die eigenlijk voor mutaties van gegevens bedoeld is. Dat is volgens de Indiase overheid een misdrijf en daarom moeten betrokken personen via justitie worden aangepakt.

Met informatie uit de database is er identiteitsdiefstal mogelijk, schreef Rachna Khaira vorige week. Hackers (of mogelijk mensen met reguliere toegang tot de dienst) verhandelen de informatie via WhatsApp.

Alles bij de bron; VillaMedia


 

Honderden apps die u via de smartphone afluisteren schenden privacy

Een aantal games voor de smartphone zijn specifiek ontworpen om het televisie-gedrag van de consument op te volgen. Dat geldt ook op ogenblikken wanneer de games, die vaak heel onschuldig blijken, niet zijn geactiveerd.

Laat er geen twijfel over bestaan, het is vooral de smartphone waarlangs adverteerders ons leven binnendringen. En dat gebeurt steeds feller. Adverteerders willen steeds meer te weten komen om ons hun producten aan de man te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse krant New York Times.

Techbedrijven komen met steeds nieuwere methodes om die persoonlijke gegevens te verzamelen. Honderden apps luisteren mee als u televisie kijkt, ook al staat de app niet aan op uw telefoon.

De apps hebben software van de Amerikaanse start-up Alphonso op de achtergrond draaien en zijn ook in België beschikbaar. Volgens Alphonso kan de software geluiden perfect onderscheiden van echte gesprekken. De tv klinkt zachter en zendt ook geluiden uit op een frequentie die hoorbaar is voor een machine, maar niet voor de mens. Zo kan de software de bron van het geluid herkennen. Slimme software heeft echter altijd een foutmarge, waardoor ook gesprekken in het systeem komen. De software zou zelfs vanuit de broekzak van de consument geluiden kunnen herkennen. De ontwikkelaar benadrukt echter dat de werking van de software duidelijk in de handleiding van de games en het privacy-beleid van de onderneming wordt beschreven.

“De software van Alphonso kan bijzonder gedetailleerde gegevens verzamelen,” aldus Sapna Maheshwari, redacteur technologie bij de New York Times. “Vaak wordt die informatie zelfs gekoppeld aan data over locaties die de consument bezoekt en bioscoopfilms die worden bekeken. Die informatie kan vervolgens worden ingezet om de reclame nog meer doelgericht te maken. Tevens zou ook beter kunnen worden bepaald welke communicaties de consument het gemakkelijkst tot actie aanzetten.” Games met de software van Alphonso zouden ook in de virtuele winkels Google Play en App Store worden aangeboden.

Alles bij de bronnen; deTijd & Express [Thnx-2-Luc]


 

Helft van de Belgen zou een zwarte doos in de auto accepteren in ruil voor korting

De verzekeringskoepelorganisatie Assuralia heeft een enquête gehouden bij meer dan duizend particulieren en 150 zelfstandigen over de verzekerings­sector. "Een kleine meerderheid is bereid om een black box in zijn auto te plaatsen of met een app, verbonden met de verzekeraar, te werken om een korting op de verzekeringspremie te bekomen"

Het rijgedrag is daarmee wel de uitzondering inzake privacy. Meestal staat de particulier er niet voor open om privégegevens te laten gebruiken voor het berekenen van aangepaste premies.

Alles bij de bron; VRTNieuws


 

Gezichtsherkenning toepassen op mensenmassa’s biedt overheid kansen

Gemalto heeft onlangs een systeem op de markt gebracht voor live-gezichtsherkenning. Het bedrijf, dat al langer in technologische oplossingen voorziet voor biometrie waaronder systemen voor het scannen van vingerafdrukken, biedt deze nieuwe technologie sinds enkele maanden aan.

Een camera filmt ‘live’ de gezichten van voorbijgangers en vergelijkt deze met een database. Er kunnen met deze technologie duizenden mensen tegelijk worden gescand. Het ‘Live Face Identification System’ is in staat om alle gezichten van een mensenmassa tegelijk te scannen. Zo kan in een ogenblik achterhaald worden wie uit de massa mogelijk een gevaar is voor de veiligheid. Het systeem kan real-time waarschuwingen versturen wanneer er bijvoorbeeld een gezochte terrorist door het systeem wordt aangetroffen. ‘Dat kan door gezichten live met een videostream te koppelen aan een database.’ 

De technologie is volgens Loesch met name interessant voor vliegvelden en grenscontroles. De mogelijkheden voor live gezichtsherkenning verschillen per land; ‘In de Verenigde Staten bijvoorbeeld mag het.’

Voor overheden is live gezichtsherkenning een kans om de veiligheid te vergroten, vindt Loesch. ‘Je kan het op een vliegveld inzetten en werkt dan als een tijdelijke inlogtoken'. Het systeem is zo ingericht dat de beelden van gezichten van ‘normale’ mensen direct ook weer gewist worden, zodat wordt voldaan aan lokale wetgeving op het gebied van data en privacy.’

Behalve voor het onderscheppen van potentieel gevaar, kan de technologie ook als extra beveiligingsmiddel worden ingezet voor toegang bij zwaar beveiligde gebouwen. ‘Je kan toegang verschaffen aan mensen nadat ze zijn geïdentificeerd op basis van hun gezicht. Ook kun is het mogelijk om maatregelen te treffen rondom voetbalstadions, waarbij mensenmassa’s gefilmd kunnen worden om degenen met een stadionverbod eruit te halen. Het is nu vrijwel onmogelijk om deze mensen voor 100 procent zeker te kunnen weren, maar deze technologie kan het veranderen.’ 

Of Nederlandse overheden en bedrijven binnenkort ook met live gezichtsherkenning aan de slag kunnen, is volgens Loesch afhankelijk van wetgeving. ‘In Nederland hebben we onze oplossing nog niet geleverd.’ Per land geldt een andere wetgeving en zijn er andere mogelijkheden.

Alles bij de bron; BinnLandsBestuur


 

Wachtwoordeisen websites vaak te laag

Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef. Korte wachtwoorden zijn onveilig, omdat kwaadwillenden die relatief makkelijk kunnen raden. Ook zijn korte wachtwoorden extra kwetsbaar voor brute-force-aanvallen.

De bond keek naar 87 sites. Een derde (33 procent) scoort volgens de organisatie slecht en 11 procent matig. Sites van Coolblue en de Hema staan korte, makkelijk te raden wachtwoorden toe. Spotify-gebruikers kunnen zelfs een wachtwoord van slechts twee tekens kiezen en Netflix accepteert wachtwoorden van vier tekens.

Vier op de tien sites accepteren voorspelbare wachtwoorden, zoals hallo123. De website van de Consumentenbond zelf laat dit soort zwakke wachtwoorden eveneens toe. De bond beoordeelt zichzelf dan ook als matig. Achttien onderzochte sites doen het volgens de bond goed. Daaronder zijn veelgebruikte sites als Bol.com, Facebook, Gmail, Instagram, Pinterest en Twitter.

Alles bij de bron; NU


 

Sonos dicht informatielek in Play:1 internet verbonden speakers

Sonos Play:1-speakers kunnen via wifi en ethernet op internet worden aangesloten. Fabrikant Sonos heeft een beveiligingsupdate uitgebracht voor een informatielek in de Play:1-speakers waardoor het voor kwaadwillenden mogelijk was om informatie over gebruikers te achterhalen, zoals muziekvoorkeur, e-mailadres en of de gebruiker thuis is of niet.

Dat laat anti-virusbedrijf Trend Micro weten (pdf). De onderzoekers hebben een Nmap-scan op het netwerk uitgevoerd om te zien welke poorten op de Sonos open stonden. In totaal werden drie UPnP-poorten aangetroffen, alsmede een statuspagina met allerlei informatie over het systeem. Deze pagina bevatte informatie over gebruikers, zoals het e-mailadres dat voor streamingdiensten was ingesteld.

Via de SOAP XML-interface, die wordt gebruikt om informatie tussen de client en het systeem uit te wisselen, was bijvoorbeeld een luisterpatroon te achterhalen waarmee kon worden bepaald of de gebruiker thuis is. Ook de muziekvoorkeuren van gebruikers waren te achterhalen. Aanvallers zouden die informatie voor gerichte aanvallen kunnen gebruiken, aldus Trend Micro.

De virusbestrijder ontdekte zo'n 5.000 Sonos-speakers die via internet toegankelijk waren en risico liepen dat er informatie over gebruikers werden achterhaald. De SoundTouch-speakers van Bose zouden ook verschillende van dezelfde kwetsbaarheden bevatten die bij Sonos werden aangetroffen. Bose werd ook ingelicht, maar heeft nog geen reactie gegeven of update uitgebracht.

Alles bij de bron; Security