Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit gaat de corona-app van de overheid installeren als die straks komt, maar wel op een apart toestel. Ook zal hij dit toestel niet overal mee naar toe nemen, zo liet Jacobs in een interview weten. 

De hoogleraar voegt toe dat hij van plan is om de telefoon met de corona-app maar af en toe bij zich te dragen en de app maar af en toe zal aanzetten. "Bijvoorbeeld als ik in de trein ga zitten, maar als ik thuis ben ga ik die app niet aanzetten. Ik wil er zelf controle over houden wanneer ik die app wel of niet aanzet." Jacobs stelt dat het gebruik van een corona-app mensen passief maakt en het een onvoorspelbaar psychologisch effect kan hebben. "Het zal mij niet verbazen als na het uitkomen van de app het aantal besmetting omhoog gaat", merkte de hoogleraar op. "Dit is één groot sociaal medisch technisch experiment wat er met deze app gaat gebeuren."

Ook heeft Jacobs zorgen over de technologie. Eerder liet hij al weten dat dit technologie is waar dictators opgewonden van raken. "Dit is het soort techniek waar je heel rare dingen mee kunt doen", reageert Jacobs in het interview. Zo zou het mogelijk zijn om via een dergelijke app mensen met een bepaalde politieke achtergrond of mening in kaart te brengen. "Natuurlijk wordt er nu gezegd dat dat niet wordt gedaan, maar je normaliseert een bepaalde techniek die ik bloedlink vind."

Alles bij de bron; Security