De Australian Broadcasting Corporation (ABC) kondigde onlangs aan dat er van de ruim 4.600 werknemers zeker 250 gedwongen ontslagen vallen. Ook wordt de omroep rigoureus hervormd. Daarbij worden populaire nieuwsprogramma’s en journalisten niet gespaard. Het moet een subsidietekort van 84 miljoen Australische dollar opvangen, op een totaal budget van 879 miljoen (541 miljoen euro).

Al jaren wordt de publieke omroep stelselmatig bezuinigingen opgelegd door de rechts-conservatieve regering. Uit onderzoek blijkt dat sinds het aantreden van de regering in 2014 de publieke omroep ongeveer 482 miljoen euro is kwijtgeraakt op een budget van 3.370 miljoen euro voor vijf jaar. Er zijn steeds meer mensen die zich zorgen maken over wat deze ontwikkelingen betekenen voor de democratie in Australië. Eind juni heeft een groep filantropen en investeerders persbureau AAP ternauwernood gered.

De Australische overheid maakt het journalisten niet makkelijk hun werk te doen. Vorig jaar viel de Australische federale politie het kantoor van de publieke omroep ABC binnen na een verslag over mogelijke oorlogsmisdaden door het Australische leger in Afghanistan. Duizenden documenten en contactgegevens werden in beslag genomen.

Ook werd het huis van een journalist doorzocht die had geschreven over het voornemen van Australië om geheime diensten meer bevoegdheden te geven. De politie heeft het openbaar ministerie gevraagd de ABC-journalist aan te klagen voor het publiceren van geheime informatie.

Dat het schuurt tussen de regering en de pers is ook terug te zien in de lage score van het land op jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières. Australië staat op nummer 26, een stuk lager dan Nederland, dat op de vijfde plek staat. Maar ook lager dan bijvoorbeeld Namibië op nummer 23.

Maar zonder steun van de overheid, blijft het roepen in de woestijn. De federale politie blijft aandringen op vervolging van journalisten wegens het openbaar maken van geheime informatie en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. De directeur van de nieuwsredactie van ABC, Gavin Morris, tweette begin juli nog het onderzoeksartikel over het Australische leger in Afghanistan. De begeleidende tekst: „Is dit waargebeurde verhaal in het belang van het Australische publiek? Of is het een journalistieke misdaad die moet worden vervolgd?”

Alles bij de bron; NRC