Google heeft de gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen bemachtigd via een samenwerking met een grote zorgaanbieder. De resultaten van laboratoriumonderzoeken en diagnoses tot en met de complete medische geschiedenis van miljoenen patiënten inclusief naam en geboortedatum; precies waar Google de hand op heeft weten te leggen.

Dit is gebeurd via een samenwerking met een van Amerika’s grootste gezondheidsorganisaties: Ascension. Deze katholieke non-profitorganisatie beheert in ruim twintig staten in totaal 2.600 gezondheidscentra, waaronder 150 ziekenhuizen. De gegevens van maar liefst vijftig miljoen patiënten die bij deze organisatie zorg afnemen, worden gedeeld met Google. De samenwerking is op zijn minst gevoelig te noemen. Vanwege de omvang, maar ook omdat doktoren noch patiënten op de hoogte waren van de uitwisseling van de gevoelige data...

...Voor Tamar Sharon, universitair hoofddocent techniekfilosofie aan de Radboud Universiteit en mede-directeur van het iHub, illustreert de samenwerking nog maar weer eens hoe belangrijk de gezondheidszorg voor de grote techbedrijven is geworden: ‘Google, Amazon, Microsoft, Apple: ze hebben hier allemaal veel interesse in en ze willen allemaal de toegangspoort zijn tot onze digitale gezondheidszorg’ en waarschuwt Sharon, dit gaat gepaard met grote risico’s: ‘Vinden we het goed dat bedrijven als Google zoveel macht krijgen? Daar moeten we echt serieus over nadenken.’ Ze noemt het de ‘google-isering’ die overal om zich heen grijpt: bij nieuws, in het transport, bij scholen en ook in de gezondheidszorg...

...Voor Google staat de samenwerking met Ascension dan ook niet op zichzelf. Eerder kreeg Google via dochterbedrijf DeepMind toegang tot de patiëntengegevens van zo’n 1,6 miljoen Britse patiënten na een samenwerking met de National Health Service, de publieke Britse zorgverstrekker. Het ziekenhuis had de patiënten daarover niet goed geïnformeerd en schond zo de privacyregels.

Later werd de gezondheidstak van DeepMind ondergebracht bij Google. Via de integratie wil Google haast maken met ‘een kunstmatige-intelligentie-assistent voor doktoren en verplegers’. De – voorlopig – laatste stap in het verzamelen van gezondheidsgegevens is de overname van Fitbit, de makers van fitness-trackers. Google wil hier 2,1 miljard dollar voor uittrekken.

Alles bij de bron; Volkskrant