Te gevaarlijk om los te laten in de echte wereld. Zo beschreef onderzoeksgroep OpenAI begin dit jaar haar nieuwste algoritme. Het systeem kan vrijwel vanuit het niets complete teksten van a tot z aan elkaar verzinnen, als alles goed verloopt. Ondanks het gevaar is het algoritme tóch uitgebracht. Het algoritme kan worden ingezet bij de productie van spammails, phishing, nepnieuws en propaganda. 

Volgens OpenAI is het mogelijk om racistische, marxistische, jihadistische en anarchistische propaganda te maken met het systeem. Voer een titel in en GPT-2 schrijft er een heel artikel over. Schrijf een dichtregel en GPT-2 maakt zelf het gedicht af. Eerdere systemen verloren halverwege een zin de draad of maakten vreemde grammaticale fouten. Volgens OpenAI is het moeilijk te ontdekken dat het om nepberichten gaat.

De techniek kan ook worden ingezet voor het verbeteren van vertaalmachines, het ontwikkelen van slimme schrijfhulpjes en om spraakassistenten zoals Siri (Apple) en Google Assistant beter te laten functioneren.

Alles bij de bron; HLN