Minister Bruins van Medische Zaken & Sport wil eind 2020 met een wetsvoorstel komen om elektronische gegevensuitwisseling verplicht te stellen. Dit stelt hij in een Kamerbrief naar aanleiding van de e-healthmonitor 2019 van Nictiz/Nivel.

‘Elektronische gegevensuitwisseling is randvoorwaardelijk voor goede zorg’, zo stelt hij. ‘Ik wil door middel van wetgeving bereiken dat informatie niet meer via fax, papier of dvd moet worden gedeeld, dat ongeacht bij welke zorgverlener de patiënt is, hij of zij haar verhaal maar één keer hoeft te vertellen, zorgprofessionals geen informatie meer hoeven over te typen en vermijdbare fouten als gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling worden voorkomen.’ Bruins benadrukt dat hij met zijn wetgeving om elektronische gegevensuitwisseling verplicht te stellen, ook de technische standaarden vast wil stellen waarlangs uitwisseling moet verlopen. 

De monitor laat zien dat er vooral onder professionals veel enthousiasme is als het gaat om slimme zorg. Onder patiënten is het enthousiasme lager, bij deze groep is maar een derde bereid om e-health te verwelkomen. 

Alles bij de bron; Computable