De politie in de Russische hoofdstad Moskou mag gezichtsherkenningstechnologie gebruiken om burgers te identificeren en op te pakken. Dat zei een rechter woensdag nadat de rechtbank een rechtszaak verwierp die een activist tegen de autoriteiten had aangespannen. Volgens Popova was de arrestatie onrechtmatig, omdat de politie haar pas kon oppakken nadat gebruik was gemaakt van gezichtsherkenningssoftware. Volgens de activiste is dit in strijd met de Russische grondwet, omdat de biometrische data van burgers niet zomaar gebruikt mogen worden zonder toestemming.

Woensdag oordeelde een rechter in Rusland echter dat de politie wel het recht had om gezichtsherkenning te gebruiken. Volgens de rechter vallen de beveiligingscamera's die gezichtsherkenning mogelijk maken niet onder de wet op bescherming persoonsgegevens of de wet op privacy. Dit maakt de weg vrij voor gezichtsherkenning op grote schaal in Rusland.

Moskou wil China achterna als het gaat om het gebruiken van gezichtsherkenningssystemen om de stad in de gaten te houden. Vorig jaar kondigde de burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, een plan aan om 200.000 beveiligingscamera's in de stad op te hangen.

Alles bij de bron; NU