De minister van Justitie en Veiligheid wil dat justitie toegang krijgt tot versleutelde chatberichten op diensten als WhatsApp en Telegram. Sociale mediabedrijven zouden een sleutel moeten hebben die kan worden gevorderd door de rechter-commissaris, zei hij tegen Nieuwsuur.

Techbedrijven maken nu bewust geen ontsleutel-software aan zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Als de minister zijn zin krijgt loopt de privacy van alle gebruikers gevaar, waarschuwen cybersecurity-deskundigen.

Facebook kondigde dit voorjaar aan al haar berichtendiensten te gaan voorzien van ‘end-to-end-encryption’ (E2EE), waardoor alleen de ontvanger en de verzender de berichten kunnen lezen. Dochterbedrijf Whatsapp doet dit al, maar binnenkort worden ook Facebook Messenger en Instagram Messenger standaard versleuteld.

Het standpunt is opmerkelijk omdat het kabinet zich in 2016 vierkant achter E2EE heeft geschaard. Zijn voorganger schreef toen: “Het kabinet is van mening dat het op dit moment niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.”

Alles bij de bron; Beveiliging