Kortrijk weet voortaan precies hoeveel bezoekers er langskomen in het centrum van de stad. In juni, juli en augustus waren dat welgeteld 1.799.336 "bezoekers", of gemiddeld 19.558 mensen per dag. Dat blijkt uit de eerste metingen van telecomprovider Proximus. 

“Bezoekers betekent: niemand die hier studeert, werkt of woont, maar enkel de mensen die hier komen om te shoppen of om iets te beleven”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche, "Wij geven heel wat geld uit aan stadsmarketing, om mensen naar onze stad te lokken. Wij willen het aantal toeristen dat naar Kortrijk komt, verdubbelen op vijf jaar tijd, maar dan moet je natuurlijk weten of je centen mensen lokken en vanwaar ze komen."

Zodoende koopt het Kortrijkse stadsbestuur datarapporten aan bij Proximus. De grote gsm-operator houdt voortdurend bij hoeveel Proximus-klanten zich op welk moment in een bepaald gebied van de Kortrijkse binnenstad bevinden. Die cijfers worden dan geëxtrapoleerd zodat de stad een globaal beeld krijgt.

Het heeft een poos geduurd vooraleer de eerste meting kon worden uitgevoerd, want de Privacycommissie heeft met argusogen naar het project gekeken. Maar toen bleek dat privacyvoorwaarden gegarandeerd waren - het gaat om anonieme, niet individuele gegevens - werd de eerste meting uitgevoerd.

Alles bij de bron; VRT