De ministerraad van de federale regering gaf vandaag groen licht voor het wetsvoorstel om vingerafdrukken verplicht onderdeel te maken van de identiteitskaart. Dat voorstel kwam er onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Die was hier erg voorstander van, omdat het volgens hem de strijd tegen fraude en terrorisme zal vergemakkelijken.

Het wetsvoorstel werd eigenlijk al in november goedgekeurd door de regering. Door vele obstakels is de wet er pas vandaag kunnen doorkomen. In tussentijd steeg ook het protest tegen het wetsontwerp. Onderzoekers van KU Leuven kraakten het volledig af. Zij noemen het voorstel van De Crem ‘overbodig, onduidelijk, disproportioneel en vooral risicovol’. Zij wezen vooral op een inbreuk op de privacy van burgers. 

Voorlopig gaat het nog maar om een testfase. Eind dit jaar zullen zo’n 25 gemeenten hier al mee starten. Daar zitten onder andere Brussel, Leuven, Charleroi, Oostende en Aalst bij. Het wetsontwerp moet ook eerst nog langs de Raad van State passeren vooraleer het officieel in de grondwet kan opgenomen worden. Als deze testfase goed verloopt, hoopt de Belgische regering het zo snel mogelijk in alle gemeenten te introduceren.

Alles bij de bron; SmartBiz