Door een datalek bij de provincie Zuid-Holland zijn de persoonlijke gegevens van Provinciale Statenleden en hun medewerkers 'tijdelijk onvoldoende beschermd' geweest. Om hoeveel politici en hun medewerkers het gaat, is niet duidelijk. Wel is de brief aan alle provinciale fracties gestuurd die momenteel in het provincieparlement actief zijn. Mogelijk zijn ook oud-Statenleden en hun medewerkers aan het lek blootgesteld.

Het ging om een lek in het IT-systeem van de provincie, waarin de persoonsgegevens worden geregistreerd 'voor de salarisverwerking, het verstrekken van toegangspassen en IT-middelen'. Voor zover bekend ging het om een intern lek, dus alleen medewerkers van de provincie hebben informatie kunnen verkrijgen die zij niet voor hun werk nodig hebben.

Het datalek is ontdekt door een alerte medewerker van de provincie, die opmerkte dat hij meer gegevens kon inzien dan nodig was voor zijn werkzaamheden. Hij heeft daarvan melding gedaan bij de provincie.

Statenlid Jeremy Mooiman vroeg onlangs nog aandacht voor de beveiliging van het IT-systeem van de provincie, nadat de provincie voorkwam op de Faalkaart, een lijst met overheden die slecht scoren als het gaat om ICT-beveiliging.

Mooiman: 'Op de Faalkaart is te zien dat onze provincie in de slechtste categorie valt. Als naar de data wordt gekeken blijkt dat op 22-8-2019 (week 34) er 224 risico’s zijn waargenomen, waarvan 29 'hoog risico' en 76 'gemiddeld risico'. Zuid-Holland is hiermee de derde meest kwetsbare provincie.'

Alles bij de bron; Rijnmond