Nederland en Canada lanceerden al een app die de grenscontrole uitvoert en daarmee je reguliere paspoort vervangt. KLM en Air Canada starten meteen met proeven tussen de luchthavens van Amsterdam, Montréal en Toronto. Concreet betekent het dat je zonder paspoort kan gaan reizen. Maar, en er is altijd een maar bij dit soort futuristische ideeën, je paspoort wordt wel vervangen door een digitale en online versie. De vraag is nu hoe veilig dat is en of we zomaar mogen meegaan in dit verhaal.

Eerst even een stukje uitleg over de ‘known traveller digital identity’ (KTDI). Als passagier is het de bedoeling dat je de chip van je paspoort laat opslaan in de KTDI-applicatie. Alle informatie die voorheen op je papieren paspoort stond zal dan mooi geordend in een app op je smartphone staan en KTDI gaat zelfs nog een stukje verder. Naast jouw statische informatie zoals bv. je naam, geboorteplaats of land van herkomst wil de applicatie ook jouw biometrische info. Dat kan gaan van een vingerafdruk, tot een afdruk van je gezicht of handtekening.

De nieuwe controle-tool is momenteel nog maar in een testfase bij de Nederlandse en Canadese overheden. Toch zou het de bedoeling zijn om het systeem op redelijk korte termijn publiek in te zetten. Je kan de nieuwe applicatie nog niet downloaden maar het zou in de toekomst wel de bedoeling zijn dat je KTDI ook gebruikt bij het boeken van de vlucht, het vastleggen van een hotelkamer of zelfs bij het inchecken in je hotel. Op die manier weet het hotel perfect wie het ontvangt.

Alles bij de bron; Clickx