Een database van ruim 400 miljoen telefoonnummers gelinkt aan Facebook-accounts, een tijdlang onbeschermd op internet gestaan. Omdat er geen wachtwoord nodig was, was de database voor iedereen beschikbaar, meldt TechCrunch woensdag. 

De dataset is door een derde partij via Facebook verzameld en online geplaatst. Daarin stonden de gegevens van 419 miljoen personen met van elk van deze gebruikers hun telefoonnummer en hun Facebook-ID vermeld. Een Facebook-ID is een lang, uniek en openlijk zichtbaar accountnummer waarmee gemakkelijk de Facebook-gebruikersnaam achterhaald kan worden. Van sommige gebruikers stond ook hun naam, geslacht en locatie vermeld.

TechCrunch vergeleek een aantal Facebook-ID's met reeds bekende telefoonnummers: die bleken overeen te komen met de nummers in de database. 

Als de telefoonnummers in handen komen van kwaadwillenden, riskeren Facebook-gebruikers de dupe te worden van spamtelefoontjes, 'simswapping' en het ongewenst resetten van wachtwoorden van allerlei online accounts die gekoppeld zijn aan het nummer.

Alles bij de bron; NU