Arnhemmers moeten hun vuilnis in ondergrondse containers gooien. Die gaan sinds juli 2014 alleen open met een adresgebonden afvalpas. Dat was tegen het zere been van privacyactivist Michiel Jonker. Hij vond dat de gemeente te makkelijk persoonlijke gegevens van haar burgers opsloeg. Daarom stapte hij naar de rechter.

De rechter gaf hem toen gelijk; de gemeente moest stoppen met de onwettige verwerking van persoonsgegevens bij afvalsystemen. Iedereen kon daarna zonder pasje gebruik maken van de containers. 

Nu komt de gemeente met een nieuwe manier om afvalverwerking te regelen: mensen zouden anoniem toegang krijgen tot de containers. 'Nu registreren we geen stortgegevens', stelt Martine Baar, woordvoerster van de gemeente Arnhem. 'Het enige wat gebeurt is dat de container opengaat.' Wél geeft de gemeente aan dat elke pas een uniek serienummer heeft, verbonden aan een adres.

'En die adressen zijn herleidbaar tot personen', stelt Jonker. Volgens hem is er nu eigenlijk weer sprake van dezelfde situatie als ten tijde van de rechterlijke uitspraak in juli 2017. Daarom spant hij een nieuwe rechtszaak aan. 

Alles bij de bron; OmroepGelderland