De Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert, zeggen deskundigen op het gebied van privacy.

De analisten beschikten niet alleen over de audiofragmenten, maar hadden ook inzicht in de locatie van het apparaat op het moment van de opname, een lijst met namen uit het adresboek, de exacte tijd van de opname en een overzicht van alle geïnstalleerde apps. Dat zegt een medewerker die dergelijke werkzaamheden heeft uitgevoerd voor het door Apple ingehuurde bedrijf GlobeTech. Ook persoonlijke door gebruikers ingestelde Siri-opdrachten waren inzichtelijk.

Apple zegt dat de fragmenten met privacy in het achterhoofd naar de servers werden verstuurd: de audio-opnames werden niet gekoppeld aan het Apple ID van de gebruiker.  "Maar als Apple een heel gedetailleerde locatie of contactenlijst doorstuurt, is het geluidsfragment eigenlijk niet meer anoniem. Je weet daarmee niet direct om wie het gaat, maar het is relatief makkelijk te achterhalen.", zegt Jaap-Henk Hoepman, privacyonderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Alles bij de bron; NU