Big data verzamelen door big data verzamelaars had toch echt een andere functie en was eigenlijk positief bedoeld: gelooft u het?

Apple heeft aangekondigd te stoppen met het afluisteren van haar klanten. Dit gebeurde pas nadat de Britse krant The Guardian bekend maakte dat Apple dat op grote schaal doet. Er werd met van alles meegeluisterd, gesprekken tussen arts en patiënt, seks en zelfs drugdeals. Apple is zich van geen kwaad bewust en zegt de problemen grondig te onderzoeken. Eerder kwam Google al tot hetzelfde besluit nadat bleek dat men meeluistert met Google Assistant. En Amazon besloot hetzelfde te doen voor Alexa. Overheden in verschillende landen reageren vooralsnog alleen door onderzoeken te starten.

Het lijkt wel de omgekeerde wereld: de afluisteraar meldt wel zo vriendelijk te zijn het uit eigen vrije wil niet meer te doen, in plaats van de overheid die de overtreder oppakt, bestraft en een einde maakt aan de onzalige praktijken. Het is wel heel naïef om te geloven dat techreuzen, die hun geld verdienen met en dankzij big data, niet beseften dat afluisteren eigenlijk niet mag en dat ze echt niks anders doen met al die verzamelde data dan de beleving van de klant te verbeteren.

Het wordt interessant om te zien hoe Amazon, Apple en Google binnen de EU hiervoor aangepakt gaan worden, vooral in het kader van de nieuwe privacywet, gaat men de techreuzen aanpakken wegens bijvoorbeeld spionage en schending van de privacy, zoals dat met een bedrijf op de hoek zou gebeuren die een microfoon aan uw raam had gehangen? Of gaan juist de afgeluisterde artsen en bedrijven beboet worden, omdat door het afluisteren gegevens van hun cliënten zijn gelekt, zoals dat met de recente hackleks is gebeurd?

Alles bij de bron; FinancieelManagement