Medewerkers van een bedrijf dat door Apple wordt ingezet, luisteren mee met Nederlandstalige opnames van de stemassistent Siri, zonder dat het bedrijf dat expliciet duidelijk heeft gemaakt. Het werk is uitgevoerd door werknemers van het Ierse bedrijf GlobeTech, blijkt uit verklaringen van een klokkenluider en documenten. 

Apple laat vrijdagochtend weten dat het bedrijf voorlopig wereldwijd stopt met het laten beluisteren van Siri-fragmenten. Het bedrijf wil niet zeggen of dat per direct gebeurt. Apple belooft ook een software-update door te voeren, zodat gebruikers het kunnen laten weten als zij niet willen dat hun Siri-opnames bij analisten terechtkomen. Het is onduidelijk wanneer die optie beschikbaar zal zijn.

"Hier gebeurt hetzelfde als wat we een paar weken geleden bij Google zagen", constateert David Korteweg van privacyorganisatie Bits of Freedom. "Ze zeggen allebei dat het om minder dan 1 procent van de opnames gaat. Ik weet niet hoeveel fragmenten er per dag worden verwerkt, maar dan zullen er miljoenen zijn. In dat geval gaat het al om tienduizenden opnames per dag."

Alles bij de bron; NU