De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil dat er een backdoor komt die overheden toegang geeft tot de versleutelde communicatie van WhatsApp en andere berichtendiensten die Facebook aanbiedt. In een column voor The Telegraph stelt Patel dat de encryptie van Facebook het werk van de politie hindert en dat ze dat niet zal toestaan...

...De uitspraken van Patel volgen op die van de Amerikaanse Justitieminister William Barr en FBI-directeur Christopher Wray. Tijdens een conferentie van de FBI stelden Barr en Wray dat encryptie een groot en urgent probleem is dat de openbare veiligheid in gevaar kan brengen. De Justitieminister merkte op dat hij verwacht dat de techsector met een oplossing komt om toegang tot versleutelde data te bieden.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF laat in een reactie weten dat zowel de FBI als het Amerikaanse ministerie van Justitie niet geloofwaardig zijn als het om dit onderwerp gaat. Ook dit keer worden veel uitspraken niet onderbouwd met te controleren cijfers. "Als het probleem echt zo groot is als ze zeggen, waarom kunnen ze dan niet meer bewijs geven?", vraagt de EFF zich af. Een mogelijk antwoord is dat eerdere pogingen om met bewijs te komen mislukten. Zo bleek de FBI het aantal smartphones dat het niet kan ontgrendelen te overdrijven. Toch blijft FBI-directeur Wray het incorrecte aantal toestellen noemen.

Alles bij de bron; Security