Verschillende veiligheidsagentschappen in de Verenigde Staten debatteren over de vraag of ze technologiebedrijven moeten verplichten om enkel encryptie te gebruiken die door de VS zelf kan worden gekraakt. Dat maakt afluisteren makkelijker.

Het gaat nog niet om een wetsvoorstel, maar de vraag of zo'n voorstel er moet komen ligt wel op tafel. Volgens Politico vond er afgelopen week een National Security Council plaats waarbij verschillende overheidsagentschappen spreken over de veiligheid... 

...Encryptie verzwakken betekent dus de facto dat de Amerikaanse regering overal kan meeluisteren. Voor Amerikaanse technologiebedrijven betekent dit ook dat hun producten minder interessant worden voor buitenlandse gebruikers. Bovendien zouden criminelen dan simpelweg hun toevlucht kunnen zoeken tot niet-Amerikaanse apps die wel versleuteld zijn.

Tot slot heeft de VS meermaals zelf aangetoond dat het in staat is tot grote flaters op securityvlak. Zo slaagden hackers er in om geheime methodes te bemachtigen die de NSA gebruikte om netwerken binnen te dringen. Die werden nadien actief misbruikt voor criminele doeleinden. Het verzwakken van encryptie maakt toestellen dus niet alleen kwetsbaar voor de Amerikaanse overheid, maar voor iedereen die dezelfde methodes weet te hanteren.

Alles bij de bron; DataNews