Pedofilie, ontvoering, stalken en online pesten zien ouders als de grootste gevaren van het online delen van foto’s van hun kinderen. Ouders voelen deze angsten ook als anderen, zoals familie, vrienden of verzorgers, foto’s posten van het kind. Dat blijkt uit onderzoek door de Reputatiefabriek onder 1010 respondenten.

Opvallend is dat de ouders die zich zorgen maken om de privacy van hun kind, zelf het meeste online delen. Bijna 60 procent van de ondervraagde ouders gelooft dat het geen probleem is om zonder toestemming van hun kind foto’s te plaatsen. 40 procent daarvan heeft wel bewust nagedacht of de foto beschamend kan zijn voor het kind, maar heeft de foto vervolgens toch geplaatst. Bijna een kwart vindt dat hun kind te jong is om te bepalen of zijn of haar foto gedeeld mag worden en 19 procent vindt dat de beslissing van het wel of niet delen van de foto niet bij het kind ligt, ongedacht de mening van het kind.

Ouders zijn ook kritisch op elkaar: 78 procent van de respondenten vindt dat ouders te vaak over hun kinderen posten op social media. Toch geeft een ruime meerderheid toe ook wel eens een foto te hebben geüpload van een kind dat niet van henzelf is. 17 procent van de ouders probeert een foto te laten verwijderen als een ander ongevraagd een foto van zijn/haar kind op social media plaatst. 

Alles bij de bron; KinderopvangTotaal