Wie zich een seizoensabonnement bij Royal Antwerp FC aanschaft, moet verplicht op de foto. Met de fotodatabase willen club en veiligheidsdiensten amokmakers makkelijker herkennen. De Pro League, de Voetbalcel en de politie zijn voor het idee gewonnen. “Binnen enkele jaren is het misschien bij alle ploegen zo.”

...aan de loketten van de eersteklasseclubs is het bedrijvigheid troef. Trouwe supporters komen er hun abonnement voor volgend seizoen kopen. Bij FC Antwerp sta je niet op één-twee-drie terug buiten: niet alleen moet elke fan zijn elektronische identiteitskaart laten inlezen, iedereen moet zich ook laten fotograferen. Wie niet naar het vogeltje wil lachen, mag fluiten naar zijn tweewekelijkse voetbaluitjes. Een primeur in ons voetbal. 

Vooral voor de politie betekent de database van foto’s een meerwaarde. “Als wij een beter zicht hebben op wie zich in en rond het stadion bevindt, hebben wij meer mogelijkheden om overtreders te vatten”, zegt Willem Migom van de politiezone Antwerpen. Na ongeregeldheden kan de politie de identiteit van een relschopper makkelijker achterhalen wanneer videobeelden met pasfoto’s kunnen worden vergeleken. 

Andere clubs proberen nu al verschillende maatregelen uit. Zo vraagt Anderlecht aan fans die online een ticket willen kopen om een selfie met hun identiteitskaart te nemen. RWDM heeft dan weer een proefproject met camera’s met gezichtsherkenning lopen.

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]