Zorgverzekeraars vragen artsen en zorgverleners soms meer gegevens over de behandeling van patiënten dan strikt noodzakelijk is. Daarmee komt de privacy van de patiënt in gevaar. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een zaak tegen verzekeraar CZ. Ook andere zorgverzekeraars worden voor de rechter gedaagd. 

In de uitspraak verplichte de AP dat CZ binnen drie maanden minder informatie moet opvragen en dat gegevens van een bestaande groep patiënten vernietigd moet worden. CZ riskeert hierop meerdere dwangsommen van 50.000 euro per week tot een maximum van 250.000 euro.

Om een behandeling ‘goed te keuren’ worden er bij zorgaanbieders medische gegevens opgevraagd door de zorgverzekeraar. Dat is deels ook noodzakelijk. Maar bij twaalf patiënten zou CZ meer informatie hebben verzameld dan eigenlijk nodig is. Het ging hierbij om gegevens van artsen in revalidatieklinieken.

CZ zou bijvoorbeeld informatie hebben gevraagd over oude revalidatiebehandelingen, welke behandeling precies zal volgen, wat het doel van de behandeling is en welke techniek wordt gebruikt bij de uitvoering van de behandeling.

Volgens het AP had CZ deze gegevens niet nodig voor de machtiging. Bovendien had de revalidatiearts al een duidelijke medische indicatie afgegeven voor de behandeling. De verzekeraar had de revalidatiearts moeten vertrouwen op dit oordeel.

Alles bij de bron; ZorgWijzer