Met de opkomst van slimme huishoudtoestellen wordt er ook meer data gegenereerd. Als het aan Binnenlandse Zaken ligt, dan kunnen onder meer politiediensten die data gebruiken. Dat schrijven verschillende Duitse media. Zo kan bij een misdaad opgevraagd worden of pakweg een slimme koelkast of lamp werden gebruikt in huis op een bepaald tijdstip. Maar onder slimme toestellen vallen ook slimme luidsprekers zoals Google Home of Amazon's Alexa, toestellen die (passief) meeluisteren in huis.

Het Duitse ministerie geeft aan dat digitale sporen steeds belangrijker worden, maar dat er te weinig wettelijke grond is om autoriteiten toegang te geven tot die data. Wel wordt benadrukt dat het om een eerste stap gaat in het debat, nog niet om een gegarandeerde toegang.

Maar het verzamelen van persoonlijke gegevens ligt gevoelig. Oost-Duitsland leefde decennia onder een systeem waar de Stasi burgers massaal afluisterde en burgers liet spioneren bij andere burgers, soms zelfs door naaste familieleden en partners. Verschillende politici lieten dan ook al verstaan dat ze zulke toegang niet willen, of enkel onder zeer strikte voorwaarden tolereren.

Alles bij de bron; DutchIT