Het Federal Bureau of Investigation (FBI), de nationale politiedienst van de Verenigde Staten, heeft toegang tot 640 miljoen portretten van individuen. Dat beeldmateriaal is niet alleen afkomstig uit het strafregister, maar komt ook van paspoorten en rijbewijzen. Al dit materiaal kan door technologie voor gezichtsherkenning worden gebruikt. Dat heeft Gretta Goodwin, hoofd van de divisie binnenlandse veiligheid bij het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO), op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres gezegd.

De cijfers gaven aanleiding tot heel wat vragen over de bescherming van de privacy van de Amerikaanse burger. De republikeinse politicus Jim Jordan toonde zich echter verbolgen dat de federale politie over beeldmateriaal kan beschikken zonder daarvoor van de betrokkenen toestemming te hebben gekregen. Hij klaagde tevens over het gebrek aan wetgevende maatregelen ter zake.

“Geen enkele persoon heeft bij de ontvangst van zijn rijbewijs een verklaring ondertekend dat hij ermee instemde om zijn persoonlijke informatie aan de federale politie ter beschikking te stellen,” voerde hij aan. “Hiervoor heeft ook geen enkele verkozen politicus gestemd.”

Diverse verdedigers van de burgerlijke vrijheden hebben onlangs aan de overheid gevraagd om een ​​tijdelijk federaal moratorium op de gezichtsherkenning in te voeren. “Wetgevers moeten het gebruik van deze technologie bij de wetshandhaving bevriezen tot is besloten toepassingen eventueel mogelijk zouden zijn,” betoogde Neema Singh Guliani, een jurist van de American Civil Liberties Union (Aclu).

Alles bij de bron; Express