Biometrische systemen, waarbij lichaamseigen kenmerken als sleutel dienen, worden tegenwoordig breder gebruikt dan ooit tevoren. Bijvoorbeeld voor het betreden van ruimtes, het ontgrendelen van een smartphone en bij grenscontrole. Net als elk ander technologisch systeem kunnen biometrische systemen vatbaar worden voor aanvallen en inbreuken als niet de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Dit artikel gaat in op verschillende manieren waarop biometrische systemen zonder deze maatregelen zijn te misleiden om toch ongeautoriseerd toegang te kunnen krijgen. Ook komen de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen aan de orde.

Spoofing... Bij ‘Spoofing’ gebruikt een crimineel kunstmatige replicaties van biometrische gegevens om te proberen toegang te krijgen. Denk aan een replica van de vinger van siliconen, een spraakopname of een masker...

Anti-Spoofing-methoden... Er zijn verschillende methoden voor spoofing, maar er zijn ook veel methoden om spoofing tegen te gaan. Een daarvan is detectie of levend weefsel wordt aangeboden.  ...Dit beveiligingsniveau wordt verhoogd naarmate elk vingerafdrukgegeven in een algoritme wordt omgezet en zo wordt opgeslagen, waarbij het originele gegevensbestand (het vingerafdrukpatroon) wordt vernietigd. Dit betekent bovendien dat er nooit gevoelige, persoonlijke gegevens worden opgeslagen en dat deze niet te gebruiken zijn als ze door een hacker worden gestolen.

Alles bij de bron; BeveilNieuws