Het Europese Hof van Justitie zal zich in juli buigen over een belangrijke privacyzaak over de rechtmatigheid van de overdracht van persoonlijke gegevens van EU-burgers aan de Verenigde Staten en andersom.

Facebook verzocht in april vorig jaar om de zaak uit handen van het Europees Hof te houden, omdat het bedrijf meer duidelijkheid wilde over de nieuwe Europese privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het Ierse hooggerechtshof veegde vrijdag dat verzoek van tafel...

...Het Ierse Hooggerechtshof wil nu dat het Europees Hof zich gaat buigen over de vraag of de manier waarop Facebook data overdraagt wel binnen die Europese wet valt, die strenger is dan in de Verenigde Staten. Het Hof moet toetsen of ‘Privacy Shield’, de huidige overeenkomst tussen de VS en Europa over de uitwisseling van persoonsgegevens, afdoende is om Europese burgers te beschermen. Een soortgelijke overeenkomst, Safe Harbour, werd in 2015 naar de prullenmand verwezen. Ook die beslissing kwam voort uit de zaak van de Oostenrijkse activist Max Schrems.

Hij klaagde in 2013 Facebook aan om te voorkomen dat het sociaal mediaplatform gegevens van Europese gebruikers doorsluist naar de Verenigde Staten. Schrems spande de zaak aan bij de Ierse rechter omdat Facebooks Europese hoofdkantoor in Ierland is gevestigd..

Schrems heeft na het ingaan van de nieuwe Europese privacywet AVG vorig jaar ook nieuwe klachten tegen Facebook en andere Amerikaanse bedrijven ingediend bij diverse Europese privacywaakhonden omdat ze de de wet zouden overtreden.

Alles bij de bron; VillaMedia