De Senaat van Maine heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen dat internetproviders (ISP's) verbiedt om zonder toestemming privédata van consumenten aan adverteerders te verkopen. Het enige wat nog rest om van het voorstel een wet te maken, is een handtekening van gouverneur Janet Mills.

Als zij haar goedkeuring verleent, zullen zowel nationale als regionale providers die hun diensten in de staat aanbieden eerst toestemming vragen aan de inwoners van Maine voordat hun data doorverkocht mag worden aan adverteerders of andere partijen. Of de wet, als deze definitief is, stand houdt moet nog blijken. In principe komt federale boven statelijke wet, zo schrijft de grondwet voor. Wat er waarschijnlijk zal gebeuren is dat iemand een zaak zal aanspannen. Daarna is het aan de rechter om te oordelen of de federale wet prevaleert.

De kamer van koophandel van Maine is tegen het wetsvoorstel omdat techbedrijven als Google en Facebook, die minstens zoveel informatie verzamelen, niet worden genoemd. De kamer pleit dan ook voor wetgeving waarbij de techbedrijven ook worden meegenomen, zoals onlangs in Californië gebeurde. Bij dat voorstel geldt echter dat consumenten expliciet moeten aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens verkocht worden, een zogenaamde opt-outregeling, in plaats van andersom zoals in Maine.

Alles bij de bron; FD [inlog noodzakelijk]