In het eerste jaar sinds de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht werd heeft de Britse privacytoezichthouder ICO 14.000 meldingen van datalekken ontvangen tegen zo'n 3300 het jaar ervoor. Van de 14.000 datalekmeldingen vereiste 17,5 procent actie van de betreffende organisatie en leidde minder dan 0,5 procent tot een verbeterplan of geldboete. Dat laat de ICO in het jaarrapport over de AVG weten (pdf).

Tevens ontving de ICO het afgelopen jaar meer dan 41.000 privacyklachten, terwijl dat er een jaar eerder nog 21.000 waren. De meeste datalekmeldingen en privacyklachten zijn afkomstig van of gaan over de gezondheidssector, lokale overheden en financieel dienstverleners.

Over de gehele Europese Unie genomen leverde de AVG in het eerste jaar 89.000 meldingen van datalekken op en 144.000 privacyklachten en -vragen. Vorige week liet de Autoriteit Persoonsgegevens nog weten dat de AVG ook in Nederland heeft geleid tot een toestroom van vragen, klachten en datalekmeldingen bij de privacytoezichthouder.

Alles bij de bron; Security