Politiemensen op het terrein krijgen binnenkort een app die alle nodige info bij een interventie op hun smartphone toont. Met één klik weten de agenten alle belangrijke details over jou, je buren en zelfs je hele omgeving.

Hoe de app werkt? Laten we het voorbeeld nemen van een oproep voor een burenruzie die uit de hand dreigt te lopen. De politiepatrouille krijgt niet alleen het adres doorgespeeld waar de feiten zich afspelen. Het adres is op de smartphone ook op een kaart te zien, waardoor de agenten ook meteen de omgeving te zien krijgen. Zo zijn ze meteen op de hoogte van allerlei zaken die nuttig kunnen zijn, zoals in welke wijk de feiten zich situeren, wat daarrond ligt (bossen, kanaal, wegennet ...). Daarnaast kunnen de agenten ook de databanken met politiegegevens bekijken. Ze vernemen zo of de betrokken personen, indien hun identiteit al gekend is, een strafverleden hebben en, zo ja, voor welke feiten. Zij kunnen ook te weten komen wie in de buurt bijvoorbeeld over een vuurwapen beschikt. En mocht de politietussenkomst langer duren dan verwacht, komt er versterking of worden de ploegen afgewisseld. Dan krijgt iedereen een volledige briefing doorgestraald.

Aangezien de inlichtingen die via de nieuwe app onder politiediensten zullen circuleren uiterst vertrouwelijk zijn, is er bijvoorbeeld gekozen voor een dubbele versleuteling van de toegang. Al kan er met vingerafdrukherkenning ook wel een short cut gemaakt worden als er heel snel moet worden opgetreden.

In eerste instantie zullen tien politiekorpsen de nieuwe tool uittesten. In Vlaanderen gaat het onder meer om de politiezones Antwerpen, Westkust en de wegpolitie Antwerpen. Daarna volgt een evaluatie alvorens het systeem veralgemeend wordt. 

Alles bij de bron; Nieuwsblad [Thnx-2-Luc]