Met de komst van slimme speakers en schermen leeft ook het idee dat bedrijven als Google constant meeluisteren of meekijken naar wat je nou aan het doen bent in huis. Zo’n horrorscenario heeft al plaatsgevonden in de Verenigde Staten: een Google Home Mini nam alles op dat in huis werd besproken, waardoor Google snel moest schakelen. 

Wanneer de microfoon wel aanstaat en je een stemcommando geeft, dan wordt die opgenomen en naar de Google-servers gestuurd. Deze commando’s kun je terugluisteren en zelfs verwijderen. Google gebruikt de opnames voor twee dingen: het verbeteren van de dienst en het weergeven van relevante advertenties. Maar ondertussen wordt er natuurlijk gekeken naar nog veel meer data, data die Google haalt uit verschillende producten, zoals YouTube, je locatie en je agenda.

Gelukkig kun je daar als gebruiker ook zelf wat aan doen; zo is het mogelijk de microfoon uit te schakelen of een camera af te schermen. Op de pagina Activiteitenopties (hiervoor moet je inloggen met je Google-profiel) kun je precies zien wat Google opslaat. Ook stel je hier in wat voortaan niet opgeslagen mag worden en kun je je data verwijderen. 

Alles bij de bron; CompTotaal