Agenten voelen zich veiliger met een bodycam. Maar die gebruiken ze vaak tegen de regels in. Meer agenten een bodycam geven zonder na te denken over privacy, zal veel kritiek opleveren, zegt jurist Dimmen Smolders.

Toch blijkt uit diezelfde onderzoeken dat de bodycam, inmiddels zo'n twee jaar op proef bij de politie, vaak niet goed wordt ingezet. Een op de vier agenten met een camera op het lichaam is niet op de hoogte van de regels. ...In de hoofdstad vinden zes van de tien agenten het geen probleem om te filmen bij mensen thuis. Dat is uitdrukkelijk verboden, want een schending van de privacy van burgers...

...Een wondermiddel is de bodycam ook niet, blijkt uit de onderzoeken. Soms kan aanzetten juist voor extra boosheid bij burgers zorgen. En hoewel een groot deel van de agenten denkt dat de filmpjes ook later voor strafzaken gebruikt kunnen worden, is dat nog niet aan de orde. Bij de Amsterdamse politie blijkt dat er nog geen enkel filmpje is doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie om te helpen in een zaak. 

Alles bij de bron; Trouw