Facebook werkt al aan zijn derde virtuele assistent. Het bedrijf geeft jaarlijks een slordige 7,5 miljard euro uit aan R&D. Dus het is onvermijdelijk dat Facebook met een krachtige virtuele assistent op de proppen gaat komen. En het is ook te verwachten dat je die gaat aantreffen in je organisatie, achter de firewall, van de apparaten van werknemers tot aan hun huiskamer toe. Maar is dat verstandig?

Het lijkt alsof er iedere maand wel een Facebook-schandaal is om het vertrouwen van gebruikers in het bedrijf te ondermijnen. Deze maand was er weer eens een schokkende: Facebook vroeg de wachtwoorden van e-mailaccounts op van nieuwe gebruikers die zich registreerden en gebruikte die om de e-mailcontacten van die gebruiker op te slurpen zonder diens toestemming.

We kunnen niet weten wat Facebooks intentie was, maar of het gaat om incompetentie of kwade bedoelingen, we kunnen niet anders dan concluderen dat Facebook onbetrouwbaar is. Zelfs als je Facebook het voordeel van de twijfel gunt, negeert in het beste geval het bedrijf de minimale standaardpraktijken om data te beschermen en wachtwoorden op te vragen...

...een slim apparaten dat je koopt bij Google, Amazon en Facebook is een black box en heeft geen tussenliggende organisatie die kijkt of de sensor wordt misbruikt. Het is lastig om te zien wanneer en onder welke omstandigheden de geïntegreerde microfoon wordt geactiveerd, wat er precies gebeurt met de opnames en hoe data wordt verwerkt.

En we hebben het nog niet eens over de stand van zaken vandaag de dag, maar denk ook aan morgen. Over tien jaar zouden bedrijven als Facebook wereldwijd miljoenen microfoons activeren en de gesprekken die ze oppikken verwerken in een relevante privacyvernietigende mega-database van informatie.

De revolutie van persoonlijke spraakinterfaces komt eraan en dat zorgt voor microfoons overal om je heen. Dat is reden genoeg om Facebooks participatie in deze revolutie te verwerpen - vooral gezien de voortdurende privacyschendingen die in het beste geval incompetent en in het slechtste geval kwaadaardig of zelfs crimineel zijn. Facebook is simpelweg niet te vertrouwen.

Alles bij de bron; CompWorld