Op het industrieterrein bij de haven van Moerdijk worden de 63 camera’s die er zijn opgesteld gekoppeld aan speciale software. Dat moet leiden tot een betere bestrijding van de criminaliteit en ook bedoeld om inklimmers te betrappen.

Specialisten, onder meer de technische universiteit Eindhoven, werken aan een programma voor data verwerkende, ‘lerende’ camera’s. Algoritmes analyseren straks beelden van mensen of voertuigen, meten bewegingssnelheid en herkennen kentekens. De camera’s leren zo het verschil tussen bijvoorbeeld een illegale vluchteling en een havenarbeider.

De camerabeelden en bewegingspatronen worden vervolgens gekoppeld met andere informatie, zoals de logistieke planning en gastenlijst van de haven. Zo kunnen verdachte bewegingen in kaart worden gebracht. Als een beveiliger een melding krijgt dat er iets bijzonders gebeurt, kan hij poolshoogte nemen. Het resultaat kan hij terugkoppelen aan het slimme camerasysteem, dat daardoor weer ‘bijleert’. Eind 2020 wordt het systeem in gebruik genomen.

Alles bij de bron; Beveiliging