Het Russische parlement, heeft ingestemd met een wet waardoor bij een buitenlandse aanval een soort ijzeren gordijn om het Russische internet moet worden geplaatst. De wet, die bedoeld is om het ‘veilig en duurzaam functioneren’ van internet op Russisch grondgebied te garanderen, moet de overheid de mogelijkheid geven om het Russische deel van internet te isoleren van de rest van de wereld.

Het ‘Russische internet’ moet na implementatie van de in de wet voorgestelde maatregelen blijven werken als een vijandige mogendheid probeert om de verbinding naar en van Rusland uit te schakelen, zo is het idee.

Ruim een maand geleden gingen in Moskou 15.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de wet. Zij waarschuwen dat de wet meer internetcensuur mogelijk maakt.

Een gevolg van de wet is dat Russisch internetverkeer via goedgekeurde internetknooppunten moet worden afgewikkeld. De autoriteiten krijgen zo meer grip op internet, waarschuwen critici: door het internetverkeer te centraliseren komen er ook meer mogelijkheden om bepaalde websites al dan niet door te laten.

Alles bij de bron; RTLZ