Het Europees Parlement heeft een video online gezet waarin de auteursrechtrichtlijn verdedigd wordt, terwijl de definitieve stemming hierover nog moet plaatsvinden... 

De video krijgt veel kritiek op Twitter, onder andere van Yana Toom, Europarlementariër uit Estland en Mirko Tobias Schäfer, associate professor voor New Media & Digital Culture bij de Universiteit van Utrecht. De meest uitgebreide kritiek komt van Julia Reda, die namens de Piratenpartij in het Europees Parlement zit. Zij wijst erop dat het parlement neutraal moet blijven tot de definitieve stemming over de richtlijn is geweest. Die vindt tussen 25 en 28 maart plaats tijdens de plenaire sessie in het Europees Parlement.

Verder wijst Reda erop dat de claim met betrekking tot het lichtere regime waar relatief kleine internetplatformen onder vallen niet klopt. Internetdiensten die minder dan tien miljoen euro omzetten moeten namelijk nog steeds uploads van beschermd materiaal voorkomen als ze meer dan vijf miljoen maandelijkse bezoekers hebben. Bovendien mogen platformen niet langer dan drie jaar beschikbaar zijn om in aanmerking te komen voor de uitzondering, wat de video niet vermeldt. Op basis van de definitieve tekst van Artikel 13 klopt Reda's uitleg.

Bijna vijf miljoen internetters hebben de petitie tegen Artikel 13 van de auteursrichtlijn ondertekend. Bits of Freedom schrijft dat de Nederlandse Europarlementariërs Marietje Schaake, Judith Sargentini, Anja Hazekamp, Anne-Marie Mineur, Bas Eickhout en Dennis de Jong tegen gaan stemmen.

Alles bij de bron; Tweakers